Route 66

Det skal du vide om den legendariske Highway

Den er et stykke amerikansk kulturhistorie. Et ikon på det oprindelige Amerika med burgerbarer, drive-in biografer, McDonald’s restauranter, blinkende neon-skilte, moteller og store dollargrin med automatgearet sat i Drive. Den repræsenterer alt det, som de fleste turister forbinder med en kør-selv-ferie i USA. Som en ekstragevinst går ruten, der strækker sig hele 3.939 km fra Chicago til Los Angeles, tværs gennem nogle af de smukkeste landskaber i USA.

Historien om Route 66

Route 66 blev født i 1920’erne, da bilismen for alvor tog fart. De første år af sit liv var Route 66 en jordvej, men i takt med at trafikken steg, begyndte man at asfaltere ruten og i 1938 havde Route 66 fast underlag hele vejen fra Chicago til Los Angeles. Noget af en bedrift. I 40’erne og 50’erne havde Route 66 sin storhedstid – først som transportrute af forsyninger ud til de amerikanske militærbaser ved Stillehavet under 2. verdenskrig – og efter krigen som udflugtsmål for alle de amerikanerne, der nu havde fået råd til at købe egen bil, og som ville besøge familien i enten Californien eller i det østlige USA.

Efterhånden steg trafikpresset, og i 60’erne og 70’erne byggede man nye motorveje, der afløste den gamle landevej. I 1985 blev den sidste stump afløst af motorvej, og dermed var Route 66 historie.

Inspiration

Route 66 i dag

Men Route 66 var en rigtig god historie, som amerikanerne ikke ville lade dø. Allerede i slutningen af 80’erne begyndte de første turister igen at følge den gamle Route 66 gennem landskabet, og i 90’erne kom nye Route 66-skilte op. I dag er Route 66 en international seværdighed, der byder på et møde med små bysamfund, lokale cafeer og diners, gamle tankstationer, små moteller og ikke mindst amerikanere selv, der er stolte af deres kultur og historie.

Højdepunkter langs Route 66 i Arizona

En af de bedst bevarede strækninger af Route 66 i Arizona starter ved byen Seligman, hvor den gamle Route 66 tager en 145 kilometer lang afstikker nordover til byen Kingman. Turen giver en fin oplevelse af den gamle Route 66, og byder på flere sjove seværdigheder, bl.a. Hackberry General Store med masser af sjove Route 66-souvenirs. Seligman er også en spøjs Route 66-by med flere spændende gamle 66-moteller og spisesteder langs hovedgaden, og det samme er Kingman, der byder på et flot Route 66-besøgscenter.

Endnu længere vestpå – på den anden side af Kingman – kan du fortsætte din Route 66-tur op gennem bjergpasset over Black Mountains. På vej ned på den anden side kommer du gennem den gamle mineby Oatman, der er en ægte wild west by med salons langs hovedgaden og fritgående æsler. Du skal dog være klar over, at bjergvejen er meget smal med masser af serpentinersving. På den anden side af Black Mountains ligger grænsen til Californien.

Route 66 for de ægte fans

Da Route 66 ikke længere eksisterer som officiel rute på kort og vejskilte, er det ofte lidt af en detektivopgave at følge den gamle rute. Langs flere strækninger er de nye motorveje blot anlagt direkte oven i den gamle vej, og andre steder er Route 66 helt forsvundet. Ønsker du at følge Route 66 fra Chicago til Los Angeles i sin fulde længde – 3.939 kilometer – findes der en del guidebøger, der mile for mile beskriver ruten og seværdighederne.

Kort

Vis på kort