10 mærkværdige ting du ikke vidste om Brighton

Alt det, der gør Brighton unik

Badebyen Brighton et par timer syd for London er noget helt for sig selv. Byen er på én gang så britisk, som det kan blive, og alligevel ikke som noget andet, du finder i England. Med sin ekstravagante fortid, bemærkelsesværdige arkitektur, quirky og kreative miljøer og en spændende blanding af gammeldags badeby-stemning og storby-vibes er der i hvert fald masser af grunde til at svinge forbi byen på din kør-selv-ferie. Her er 10 ting, du sikkert ikke vidste om den lille badeby; 10 ting, der gør Brighton til noget ganske særligt.

Inspiration

1. Brighton er Englands uofficielle LBGQT+ hovedstad

Brighton er generelt kendt og elsket for sin åbne attitude og mangfoldighed. Derfor er det ingen overraskelse, at byen også er hjem for Englands største LBGQT+ miljø. Med et af Englands største Prideoptog, der tiltrækker hundredetusindevis af glade deltagere, og selvfølgelig en sprudlende natklub- og teaterscene, er det med til at gøre Brighton til et aldeles festligt input på din kør-selv-ferie

2. Brighton Dome var oprindeligt en overdådig hestestald

Brighton er kendt for sin lettere ekstravagante fortid; ikke mindst takket være Prinsen af Wales, senere Kong George 4., der byggede sit overdådige sommerpalads, Brighton Pavilion, i kystbyen. Hvad de fleste måske ikke ved er, at vi kan takke selv samme prins for Brightons populære koncertsal, Brighton Dome. Den overdådige kublede bygning blev bygget i 1800-tallet for at huse prinsens mange heste. Der går desuden en tunnel mellem Brighton Dome og Brighton Pavilion, der efter sigende blev bygget så prinsen kunne komme frem og tilbage uden at pøblen skulle opdage, hvor overvægtig han var blevet.

3. Brighton er bygget af murbrokker og lim

Da Brighton begyndte at vokse fra en lille fiskerby til populært kystresort i det 18. og 19. århundrede var der behov for hurtige byggematerialer. Derfor er mange af Brightons huse fra den æra bygget af det meget skrøbelige materiale bungaroosh. Materialet, der er lavet af murstensrester, småsten, sand, flintesten, smadrede brosten og andet skrammel overhældt med lim, bliver hurtigt udtørret og kan ikke rigtig tåle vand. Så under Brightons sminkede facader er husene så småt ved at smuldre væk. Brighton er så vidt vides den eneste by, der nogensinde har brugt bungaroosh.

4. Brighton har verdens ældste akvarium 

The Brighton Sealife Centre åbnede dørene til sin undervandsverden i 1872 og er dermed verdens ældste akvarium. De smukke hvælvingelofter i den victorianske arkade og den oprindelige arkitektur er blevet restaureret gennem årene, så de stadig kan opleves den dag i dag. Og så kan arkvariet ydermere bryste sig af Englands længste undervands-glastunnel. Et sted, som både børn og voksne vil elske.

5. Brighton var først med på den grønne bølge 

Havets blå bølger er ikke de eneste bølger, Brighton er kendt for. Byen kaldes gerne for Englands grønne hovedstad og det er med rette. De hoppede nemlig med på den grønne bølge lang tid før de fleste; ja, vel næsten før der overhovedet var en grøn bølge. I over 30 år har byen gjort en dyd ud af sin grønne livsstil, og det vrimler med veganske og vegetariske restauranter, økologiske og veganske butikker, helsebutikker, fødevarekooperativer og selvfølgelig masser af yoga- og spa-centre. Det kalder på et par dage i velværets tegn, når du besøger Brighton.

6. The Body Shop startede i Brighton

Den i dag verdensomspændende kæde The Body Shop begyndte sin vej mod berømmelse i Brighton. I 1976 åbnede Dame Anita Roddick sin lille kosmetikbutik i det populære område The North Lanes, hvor hendes dengang 25 skønhedprodukter hurtigt blev populære. Meget i tråd med Brightons grønne ry var The Body Shop én af de første til at lave kosmetikprodukter af naturlige fair trade-råvarer, der ikke var testet på dyr. Butikken ligger desværre ikke længere i bydelen, men den miljøvenlige ånd er der fortsat.

7. Brighton kan prale af mere end 300 uafhængige butikker

Brighton er kendt for sine populære og labyrintiske shoppinggader kaldet The Brighton Lanes. Især The North Lane emmer af afslappet og kreativ boheme-stemning. Hvis du er på udkig efter lidt kreativ inspiration, ud-af-boksen-shopping og cafeer med sjæl, så er det her, du finder det. Her er ingen kædebutikker, men derimod mere end 300 uafhængige butikker, der sælger alt fra vintage-tøj og afrikansk kunst til veganske sko. Og når du lige skal hvile benene på shoppingturen, så ligger der masser af unikke cafeer og restauranter. Her i gaderne er der masser af charme, personlighed og ikke mindst sjove fund til indkøbskurven.

8. Brighton bugner af Street Art

Du tror måske, at Street Art er et storby-fænomen? Så tro om igen. Brighton er kendt for at være hjem for en ganske sprudlende Street Art-scene. Her er husgavle, gyder og facader dækket af farverig graffiti og storslåede murmalerier. Et åbent galleri, du nemt kan gå på opdagelse i. Opleve bl.a. det rekonstruerede værk "Kissing Police Officers" af den verdensberømte kunster Banksy og opdag større og mindre værker af utallige lokale kunstnere. Hvis du vil have en oplevelse, så book én af de mange guidede graffitture og oplev byens kunstneriske afkroge.

9. Brighton er Englands lykkeligste by

I 2017 blev der lavet en tilfredshedsundersøgelse blandt 3.000 briter, der viste, at mere end en tredjedel af indbyggerne i Brighton brugte ordet "lykkelig" eller "Happy" til at beskrive sit liv. Dermed blev Brighton kåret til "Happiness capital of the UK" og slog byer som Leicester, Portsmouth og London. Om det er stranden, solen eller den grønne livsstil, der gør folk i Brighton lykkelige, siger undersøgelsen ikke noget om. Men livsglæden kan i hvert fald mærkes, når du besøger byen.

10. Brighton Rådhus har et underjordisk politimuseum

Under Brightons elegante Rådhus, finder du én af Brightons mange mærkværdige seværdigheder, The Old Police Cells Museum. Her kan du dykke ned i 200 års krimihistorier, se samlinger af politistave og politiudstyr og høre om mord begået på den gamle station. Oplev hvordan livet bag tremmer var, se gammel fængselsgraffiti og mange andre mærkværdige ting. Det er en skør oplevelse, du ikke vidste, du gerne ville have. 


"For at høre endnu flere sjove historier om Brighton kan det klart anbefales at tage den guidede tur 'Only in Brighton'. Det er en insiders guide til byen, historien og alle de steder, der er værd at besøge"

- Ditte, Rejsespecialist i Lyngby


 

Kort

Vis på kort