Fiskerlandsbyen Clovelly

Med gader så stejle som rutsjebaner

Du skal forvente, at et besøg i Clovelly kommer til at nive i ballerne. De smalle brostensbelagte gader, der slænger sig ned mellem de skæve, hvidkalkede fiskerhuse i denne helt specielle lille landsby fra det 14. århundrede, er nemlig så stejle som rutsjebaner. Et besøg i byen, der desuden er helt bilfri, er som at tage et skridt tilbage i tiden til et uberørt og velbevaret landsbysamfund. Clovelly på Devons smukke nordkyst er bestemt et af de steder, du bør opleve på din kør-selv-ferie i Sydengland.

Inspiration

Et kig ind i fortiden

Den grønne, bugtende kyststrækning og havet med sit mælkehvide skum kommer til syne over husenes grålige tage. Den toppede brostenssti går stejlt nedad mod landsbyen, der er bygget op ad en godt 120 meter høj klippeside. Hist og her står æsler og gumler tålmodigt. I sin tid blev de brugt til at fragte gods, o senere turister, til og fra havnen, men i dag er de blot et charmerende indslag i gadebilledet. Den stejle hovedgade i Clovelly er flankeret af skæve huse pyntet med rosenhaver. Bilhorn og motorstøj er erstattet af lydene fra æslernes klove og bølgeskvulp. Havnen, hvor folk samler sig om en kop øl i solens stråler ved Red Lion hotel, ligger for foden af byen indhegnet af en stenmole. Du kan ane de små fiskebåde, der ligger og gynger i takt med bølgerne.

Levende by og museum - Nyd en dag i Clovelly

I dag er Clovelly mere eller mindre et levende museum. Den lille fiskerlandsby står næsten som den gjorde i det 14. århundrede, men der bor stadig godt 300 mennesker i byen, så der er masser af lokal stemning i haverne ved de små tea rooms og på den 400 år gamle pub. Som noget helt usædvanligt har Clovelly været privatejet i mere end 800 år, hvilket har hjulpet til at bibeholde den oprindelige maritime atmosfære. Et lille kapel o en intakt Fisherman's Cottage, hvor du kan se, hvordan en fisker og hans familie levede I 1930érne, står som små unikke fortidslommer. Det samme gø Clovelly Court Gardens and church med en smuk køkkenhave og et restaureret victoriansk drivhus med eksotiske middelhavsfrugter.


"Du skal betale entré for at besøge Clovelly, der går til vedligehold af fiskerbyen. Til gengæld venter der masser af underholdning for både børn og voksne med et crafts center, sejlture i bugten og måske en afternoon tea. Gå også langs stranden til det lille vandfald, der plasker ned ad klippesiden"


Kort

Vis på kort