Mont Orgeuil Castle på Jersey

Et af de fineste eksempler på et middelalderligt slot

Mont Orgueil Castle, eller Gorey Castle som det først blev kendt, har kastet sin imponerende skygge over den smukke fiskerihavn i Gorey i mere end 800 år. Det er et af de fineste eksempler på en middelalderlig fæstning, der findes. Mont Orgueil er også et symbol på Jerseys nationale identitet og uafhængige karakter.

I 1290 overtog Kanaløerne status som kronafhængige, hvilket gav dem forfatningsmæssige rettigheder til selvstyre. De omstændigheder, der førte til dette, dateres tilbage til 1066, da Kongerne af England blev erobret af normanniske tropper, og flygtede til Normandiet. Men i 1204 beslaglagde den franske konge Filip II August hertugdømmet Normandiet fra engelske kong John. Englænderne overgav sit krav til hertugdømmet i Normandiet – med undtagelse af Kanaløerne.

Pludselig stod Jersey på dørtrinnet til en krigsførende fjende, hvilket betød at der skulle bygges betydelige defensive befæstninger. Her fandt man en placering på den østvendte halvø ved Gorey – beskyttet af klipper og havet – og med direkte sigte til Frankrig. Kæmpe laster af byggematerialer ankom fra England, og et byggeri af vægge og runde tårne udviklede sig. Slottet tjente som en base for den engelske garnison i hundrede år.

Slottet var udsat for razziaer fra franskmændene i det 13., 14. og 15. århundrede ind til det tidspunkt, hvor bue og pil blev til kanoner og krudt. Fæstningen kunne ikke længere sikre sig imod denne kraft, og herefter begyndte arbejdet på artillerifæstningen Elizabeth Castle i St. Aubin's Bay. Pludselig var Mont Orgueil Castle ikke længere øens vigtigste forsvar mod angribere – det nærmere kendt som det 'gamle slot' og blev henvist til andre funktioner.

I dag kan du besøge slottet, hvorfra du får en betagende udsigt over den franske kyst, mens du dykker ned i netværket af trapper, tårne og hemmelige rum, for at opdage skjulte skatte. Når du er ved slottet, skal du gå op i tårnene for at finde det middelalderlige 'urinhjul', og hvis du tør, så smut ned i kælderen, hvor du kan studere udstillingen 'trolddom'.

Anbefalet af Kenneth, Rejsespecialist

Af de mange oplevelser jeg har fået, må mine favoritdestinationer være Australien, New Zealand og Island. De 3 lande byder på et sammensurium af naturlige seværdigheder – alt fra høje bjerge, lange hvide sandstrande, gletsjere, aktive vulkaner, storslåede gejsere, regnskove, brusende floder til et enestående og unikt dyreliv. Det opleves bedst på en kør-selv-ferie, da man har friheden til at forfølge den ultimative rejsedrøm. Det kan være i et motorhome, på motorcykel eller i bil. Man er ikke tvunget til at tage den lige vej – men har muligheden for at tage en omvej, smutvej eller bagvej.

Kort

Vis på kort