Ribblehead Viaduct - en viktoriansk jernbanebro

400 meter jernbanebro i 32 meters højde

Ribblehead-viadukten er en af de monumentale jernbanebroer, der blev bygget i den viktorianske æra for at forbinde England og Skotland. De første jernbaner i England blev bygget i de store industriområder, men i 1869 påbegyndte The Midland Railway byggeriet af deres forbindelse til Carlisle. Jernbanen skulle skyde genvej gennem Yorkshire Dales, hvilket krævede 22 viadukter og 14 tunneller for at kommer over og gennem det krævende landskab med floder og moser.

Byggeriet var omfattende og krævende med 2.300 arbejdere – og omkostningen i menneskeliv er uforståelig i vore dage. Hundredvis af jernbanearbejdere mistede livet som følge af ulykker og koppeudbrud før viadukten på 400 meter stod klar efter 5 års byggeri, og langs jernbanelinjen kan I finde talrige mindesmærker fx i St Mary's Church Outhgill og St Leonards' Church, Chapel-le-dale over de mange menneskeliv, der gik tabt.

Men imponerende er viadukten. 24 massive stenbuer løfter jernbanen 32 m over hedelandskabet, og hvad I ikke ser, er de 8 meter dybe fundamenter, som holder viadukten på plads. Og som et teknisk kuriosum er hver 6 søjle kraftigere ende de andre, så de kan holde viadukten, hvis andre søjler kollapser.

I finder Ribblehead-viadukten en kort gåtur fra Ribblehead station.

Kort

Vis på kort