Pragtfulde Yorkshire

8 dages kør-selv-forslag til naturoplevelser i Yorkshire

Dramatiske landskaber, lyngklædte bakkedrag, grønne skråninger opdelt i forunderlige mønstre af kilometervis af stengærder, græssende får, smalle snoede veje, idylliske dalstrøg og små hyggelige landsbyer er essensen af Yorkshire. At køre rundt i de store nationalparker er en eventyrlig oplevelse, når der bag hvert sving og efter hver bakketop gennem sig nye storslåede panoramaer og nye oplevelser.

Endnu større oplevelser venter n, hvis man tager vandrestøvlerne med og begiver sig ud i terrænet. Nationalparkerne i Yorkshire er perfekte til kortere og længere vandre- eller cykelture. Se mere på naturnationalparkernes hjemmesider for mere detaljeret information om de forskellige vandreruter.

Vi kan naturligvis tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I får skræddersyet jeres personlige drømmerejse gennem Yorkshires storslåede landskaber.

Fra 10.797 kr.
pr. person inkl. flybillet, ophold i dobbeltværelse i 7 nætter samt 8 dages billeje

Rejseperiode: 
Hele året
Vi anbefaler april - oktober

Startdag:
Daglig

Varighed:
8 dage/7 nætter

Længde:
1.055 km

Klimapåvirkning:
979 kg CO2 samlet for 2 personer - mere om grønnere kør-selv-ferier

Dette er blot et kør-selv-forslag, der kan skræddersys efter dine ønsker.

Du vælger selv:

 • type lejebil
 • rejserute
 • antal dage
 • hotelstandard
 • oplevelser undervejs

Få et tilbud

 

 

Om Yorkshire

Yorkshire strækker sig fra Hull i syd til Middlesborough i nord og fra Nordsøkysten i øst til Manchester og Ingleton i vest. Området består af East Riding of Yorkshire i sydøst, South Yorkshire, York, West Yorkshire og North Yorkshire, og er Englands største county med flere indbyggere end Skotland.

Den del af Yorkshire der er særlig interessant er North Yorkshire, der byder på hele tre nationalparker; North York Moors National Park, Yorkshire Dales National Park og Peak District National Park.

Områdets største by er Leeds i South Yorkshire, en storby med trekvart million indbyggere, men i vores kør-selv-forslag har vi valgt at fokusere mere på det historiske og landlige, end på det pulserende storbyliv. Og North Yorkshire er det bedste fristed, hvor naturen og den friske luft, de charmerende, søvnige småbyer og det rolige tempo er balsam for sjælen.

Mange har oplevet Yorkshire i tv fra serier som Folk og Fæ (All Creatures Great and Small), der er optaget i Yorkshire Dales, og Små og Store Synder (Heartbeat), der er centreret om en lille landsby Aidensfield (Goathland) i det centrale North York Moors National Park. Nu har I chancen for at opleve det vidunderlige område på egen hånd.

Dagsprogram

Ankomst Manchester lufthavn - York (147 km)

Efter ankomsten til Manchester lufthavn, hvor I afhenter jeres udlejningsbil, så går turen mod York.

Ethvert besøg i Yorkshire må nødvendigvis starte i York, en charmerende by, hvor floderne Ouse og Foss løber sammen. Vikingerne kaldte byen Jorvik, som var hovedsæde for Danelagen, en selvstændig del af vikingesamfundet i England. Selv efter vikingetiden fortsatte danskerne indflydelse her og byen havde 10.000 indbyggere omkring år 1.000, og var også en af vikingetidens største handelsbyer. Ja, selv i dag kan man se vikingernes indflydelse på byen, da mange gadenavne ender på 'gate' svarende til det danske 'gade'.

Men byen eksisterede allerede i Romertiden under navnet Eboracum, og var hovedstad i den romerske provins Britannia Inferior, og senere Eoforic indtil vikingerne erobrede byen i 866 og kaldte den Jorvik. Faktisk har byen haft en lidt omtumlet tilværelse med diverse krige og fejder, men i dag er den hovedsæde i den Nordlige Kirkeprovins i Church of England samt en vigtig universitetsby.

Byen har sit middelalderpræg med den imponerende bymur, der omkranser hele den gamle bydel og de smukke byporte, der åbner byen mod verden udenfor og mange steder i York fornemmer man historiens vingesus, fx i gaden The Sambles. 

Brug ankomstdagen til at snuse rundt i den spændende og hilse på nogle af de fremragende pubber og restauranter til tilbyder sig i overflod.

Overnatning York

 

York: Vikinger og kirker

Start dagen med et besøg i Jorvik Viking Centre på Coppergate i centrum. Museet er bygget netop, hvor udgravninger har påvist vikingernes huse, og på en lille køretur gennem forskellige scenarier fra år 960 fortælles (også på dansk) om vikingernes liv og levned. En helt igennem formidabel oplevelse, som afsluttes med et  besøg i museet, hvor mange spændende vikingefund er udstillet. Bagefter kan I forfriske jer med kage og te på den anden side af gaden hos Patisserie Valerie. Er det blevet eftermiddag, så besøg Betty's Tea Room for en klassisk afternoon tea.

Sørg også for at besøge katedralen York Minister, og besøg The York Dungeons for historier fra Yorks historie. 

Overnatning i York 

 

York - Whitby (80 km)

Så går turen videre mod Pickering, hvor I bør overvej en tur med North Yorkshire Moors Railway, et historisk damp- eller dieseltog, der kører mellem Pickering og Whitby, og som tager jer ca. 24 miles gennem noget af Yorkshires fascinerende natur. Fx er der i sommermånederne afgang fra Pickering ca. kl. halv ti med ankomst i havne- og fiskeribyen Whitby lidt over elleve. Her er der tid til at nyde en tidlig frokost, måske en Fish & Chips, inden toget kører tilbage til Pickering med ankomst lidt i tre. En fascinerende togtur, der bl.a. kommer gennem Goathland Station , kendt fra tv-serien 'Små og Store Synder' som Aidensfield Station.

Er I ikke til togture, kan I på vej til North York Moors National Park lægge vejen forbi Castle Howard, der ligger i et smukt naturområde Howardian Hills (Area of Outstanding Natural Beauty) ca. 25 km fra York, ikke langt fra hovedvej A64. Castle Howard er et af Englands fineste "historic houses". Den imponerende bygning er et besøg værd, men I kan også nøjes med en slentretur gennem haverne og få et indtryk af stedets format.. 

Fra Pickering går turen videre op over hederne til Goathland (Aidensfield). Når I har sat bilen på byens parkeringplads kan I vandre rundt og kigge på de genkendelige seværdigheder som ud over bygningerne og stationen bl.a. er mindesmærket over faldne i Første Verdenskrig samt telefonboksen. Goathland har også med et par Tearooms, hvor der serveres morgenmad, frokost og kaffe med hjemmebagt kage. Også pubben er åben til frokost, middag eller måske bare en enkelt pint.

Fra Goathland går turen videre kun 15 km til Whitby, hvor I vil kunne genkende ruinen på klippetoppen. 

Overnatning i Whitby,

Whitby - Middlesbrough - Thirsk (98 km)

Fra dramatiske bakker til lyse dale

I dag går turen for sidste gang over hederne mod Yorkshire Dales. Men hvis der har været lidt for stille på hederne, kan I evt. svinge nordom til Middlesbrough, der ligger 'midt' i Teesside og floddalen Tees. Læg vejen forbi Baker Street i centrum med utallige butikker, caféer og pubber som Sherlock's mikropub og ølbar eller The Baker Street Kitchen med hjemmelavede lækkerier. En af Middlesbrough store attraktioner er den unikke og ikoniske "transport bridge" og på en guidet tur kan I kommer op og nyde udsigten over byen og området.

Næste stop er Thirsk, en traditonel markedsby mellem North York Moors og Yorkshire Dales. Byen er stort set upåvirket af verden omkring den og alt liv centreres om den store brostensbelagte markedsplads, domineret af det store ur, og her afholdes stadig marked hver onsdag og lørdag. Vigtigst for byen er nok dens bysbarn James Alfred Wight, der under pseudonymet James Herriot skrev en række historier baseret på hans oplevelser som ung dyrlæge i et landdistrikt i Yorkshire Dales. Bøgerne solgte millioner rundt om i hele verden og lagde grunden til to film og senere tv-serien 'All Creatures Great and Small', måske bedre kendt som tv-serien 'Folk og Fæ', som fik stor succes i slutningen af 70'erne og starten af 80'erne,

Derfor en byens største attraktion da også 'The World of James Harriot'. Museet i 23 Kirkgate, nu tilbageført til 40'ernes storhed, lader jer opleve tiderne omkring James Harriot, ligesom de mange memorabilia og originale instrumenter bringer lys over fortiden. I kan også se det restaurerede vintage automobil, som ses i de første af BBC tv-serien.

Overnatning i Thirsk

Thirsk - Yorkshire Dales National Parks sydlige del - Thirsk (206 km)

Yorkshire Dales er et enestående landskab, der både kan være vildt og forblæst eller stille og fredeligt, berømt for sine vidunderlige panoramaer. Dybe dale (dales) med veje, der snor sig mellem stendiger og et patchwork af blomstrende enge og marker. Stenbyggede landsbyer ligger spredt i landskabet omgivet af marker med græssende får, indrammet af de utallige stendiger. Her er spektakulære vandfald, eventyrlige kalkstenformationer, underjordiske huler og rester af minedrift. Et smukt og karakterfyldt landskab skabt over tusinde år i et samarbejde mellem naturen og mennesker. 

Er I til en vandretur til de store naturoplevelser i Yorhshire Dales National Park, så læg vejen rundt om den lille by Maldam, som er et godt udgangspunkt for en vandretur til Gordale Scar og Malham Cove. Besøg National Park Visitor Centre i Maldam, hvor I kan blive udstyret med kort og ideer til vandreruter.

Overnatning i Thirsk

Thirsk - Yorkshire Dales National Park nordlige del - Thirsk (260 km)

Start dagen med at køre til Richmond og hvis I ikke har inkluderet morgenmad, hvor I bor, er der gode muligheder for at få en god morgenmad på torvet i den lille hyggelige by. Derfra videre til Langthwait med broen som James og Siegfried kører over i åbningssekvensen i de første to serier. Videre til Hardraw med Darrowby Church og Hawes med Darrowby Cattle Market. Navnet Hawes betyder "passet mellem bjerge" og byen ligger da også mellem de smukke bjerge Buttertubs og Fleet Moss

Hawes er også en charmerende lille markedsby, den højest beliggende i England med 850 fod over havet. Her er flere gode forretninger, tea-rooms og et par pubber. Og så er byen hjemsted for den verdensberømte Yorkshire Wensleydale Cheese og lokker da også med Wensleydale Creamery, hvor I kan smage nogle helt fantastiske oste. Byen har også Gayle Mill, der stammer helt tilbage fra 1784, og hvor I kan se en arbejdende maskine fra slutning af 1800-tallet.

Efter frokost kan I lægge vejen sydpå over Gearstones og Horton in Ribbelsdale inden I ved Stainforth drejer I ind ad småvejene til Malham Moor, Arncliff og Hawkswick. Herfra går turen mod Askrigg og videre retur mod Redmire Village Green og Finghall Station til hotellet i Thirsk. Overalt hvor I kommer frem er det muligt at tage en kortere eller længere gåtur, hvis i trænger til at få kilometerne ud af benene.

Overnatning i Thirsk

Thirsk - afrejse Manchester lufthavn (173 km)

Så er det blevet tid til at forlade det smukke Yorkshire. Det blev kun til to af de tre nationalparker, men det er kun nogle minutters omvej at køre igennem Peak District på vej til Manchester lufthavn.

I kan eventuelt forlænge turen med et par nætter i Sheffield, som er et fremragende udgangspunkt for oplevelser i Peak District National Park. En anden mulighed er at køre lidt nordpå til Lake District National Park, der ligger lige nordvest for Yorkshire Dales, og snuppe et par nætter i Windermere i Lake District. Og lige nordøst for Lake District National Park nær Brampton kan I gå en tur på Hadrian's Wall Path, og betragte Romernes imponerende bygningsværk.

Og ellers går turen mod lufthavnen i Manchester for afgang mod Danmark.

Kort

Vis på kort

Galleri

Priser

Fra 10.797 kr.

Prisen inkluderer

 • Flybillet Kastrup - Manchester retur
 • 7 overnatninger i dobbeltværelse på 4-stjernede hoteller og 'Guesthouses'
 • 8 dages billeje gruppe A
   

Prisen inkluderer ikke

 • Rejse- og afbestillingsforsikring

 

 

Om rejsen

 • 2 overnatninger i York
 • 2 overnatninger i Whitby
 • 3 overnatninger i Thirsk 
   

Ekstra oplevelser

I kan også køre ruten i en anden rækkefølge, forlænge opholdet med nogle ekstra dage i f.eks. York eller Thirsk eller kombinere med andre af vores kør-selv-forslag. 

Vi kan tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I selv er med til at skabe jeres personlige drømmerejse.

Få et tilbud

Vi glæder os til at skabe din drømmerejse

 • Bestil trygt - Vi er ejet af Danmarks største forbrugerorganisation
 • Personlig rådgivning fra vores dedikerede rejsespecialister
 • 6 x vinder af Danmarks Bedste Ferierejsebureau

X

Gammel Havn 1
9000 Aalborg
Danmark

mail 70116011
X

Sønder Allé 6, 1. sal
8000 Aarhus
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kongens Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Kongensgade 9, 1 etage
5000 Odense
Danmark

mail 70116011
X

Dæmningen 47
7100 Vejle
Danmark

mail 70116011