Pragtfulde Yorkshire

8 dages kør-selv-forslag til det spændende yorkshire

Dramatiske landskaber, lyngklædte bakkedrag, grønne skråninger opdelt i forunderlige mønstre af kilometervis af stengærder, græssende får, smalle snoede veje, idylliske dalstrøg og små hyggelige landsbyer er essencen af Yorkshire. At køre rundt i de store nationalparker er en eventyrlig oplevelse, når der bag hvert sving og efter hver bakketop gennem sig nye storslåede panoramaer og nye oplevelser, og er man til lidt vandreture er området oplagt til flere oplevelser. 

Vi kan naturligvis tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I får skræddersyet jeres personlige drømmerejse gennem Yorkshires storslåede landskaber.

Fra 4.011 kr.
pr. person i dobbeltværelse i 7 nætter samt 8 dages billeje (juni 2020)

Rejseperiode: 
Hele året
Vi anbefaler april - oktober 2020

Startdag:
Daglig

Varighed:
8 dage/7 nætter

Længde:
1.055 km

Vi skræddersyer din kør-selv-ferie
- kontakt vores rejsespecialister:

Få et tilbud

 

 

om yorkshire

 

Yorkshire strækker sig fra Hull i syd til Middlesborough i Nord og fra Nordsøkysten i øst til Manchester og Ingleton i vest. Området består af  East Riding of Yorkshire i sydøst, South Yorkshire, York, West Yorkshire og Noth Yorkshire, og er Englands største county med flere indbyggere end i Skotland. 

Den del af Yorkshire der er særlig interessant er North Yorkshire, der byder på hele tre nationalparker; North York Moors National Park, Yorkshire Dales National Park og Peak District National Park.

Områdets største by er Leeds i South Yorkshire, en storby med trekvart million indbyggere, men i vores kør-selv-forslag har vi valgt at fokusere mere på det historiske og landlige, end på det pulserende storbyliv. Og North Yorkshire er det bedste fristed, hvor naturen og den friske luft, de charmerende, søvnige småbyer og det rolige tempo er balsam for sjælen.   

Mange har oplevet Yorkshire i tv fra serier som Folk og Fæ (All Creatures great and Small) der er optaget i Yorkshire Dales og Små og Store Synder (Hartbeat), der er centreret om en lille landsby Aidensfield (Goathland) i det centrale North York Moors National Park. Nu har I chancen for at opleve det vidundelige område på egen hånd.

Dagsprogram

Velkommen til York (135 km)

Ethvert besøg i Yorkshire må nødvendigvis starte i York, en charmerende by hvor floderne Ouse og Foss løber sammen. Vikingerne kaldte byen Jorvik, som var hovedsæde for Danelagen, en selvstændig del af vikingesamfundet i England. Selv efter vikingetiden fortsatte danskerne indflydelse her og byen havde 10.000 indbyggere omkring år 1.000, og var også en af vikingetidens største handelsbyer. Ja, selv idag kan man se vikingernes indflydelse på byen, da mange gadenavne ender på 'gate' svarende til det danske 'gade'.

Men byen eksisterede allerede i Romertiden under navnet Eboracum, og var hovedstad i den romerske provins Britannia Inferior, og senere Eoforic indtil vikingerne erobrede byen i 866 og kaldte den Jorvik. Faktisk har byen haft en lidt omtumlet tilværelse med diverse krige og fejder, men idag er den hovedsæde i den Nordlige Kirkeprovins i Church of England samt en vigtig universitetsby.

Byen har sit middelalderpræg med den imponerende bymur der omkranser hele den gamle bydel og de smukke byporte de åbner byen mod verden udenfor og mange steder i York fornemmer man historiens vingesus, f.eks i gaden The Sambles. Brug ankomstdagen til at snuse rundt i den spændende og hilse på nogle af de fremragende pubber og restauranter til tilbyder sig i overflod.

Overnatning York

Manchester Airport - York 135 km
Birmingham Airport - York 210 km
London Heathrow - York 340 km

 

York: Vikinger og kirker

Start dagen med et besøg i Jorvik Viking Centre på Coppergate i centrum. Museet er bygget netop hvor udgravninger har påvist vikingernes huse, og på en lille køretur gennem forskellige scenarier fra år 960 fortælles (også på dansk) om vikingernes liv og levned. En helt igennem formidable oplevelse som afsluttes med et  besøg i museet, hvor mange spændende vikingefund er udstillet. Bagefter kan man forfriske sig med kage og kaffe på den anden side af gaden hos Patisserie Valerie.

Et andet absolut er besøget i den imponerende gotiske katedral York Minster. Kirken er sæde for Biskoppen af York og er den største kirkebygning fra middelalderen i hele England, ja måske en af de største i verden. Og netop de enorme hvælvinger der strækker sig højt mod himlen og de imponerende farvede glasvinduer får næsten én til at tabe mælet når man træder ind i kirken. Tag jer tid til at slentre rundt i kirken. hvor man på opstillede tavler kan læse om kirkens mange facetter. Og husk også at kigge ned i kirkens dybe undergrund, hvor der fortælles om romere og vikinger, og deres betydning for kirken. Vil man have det hele med, kan det være en idé at tage en guidet tur i katedralen.

Trænger I til en pause er Betty's Tea Rooms, der nærmest er en institution i Yorkshire. Her serveres lækkert bagværk og velsmagende kager og ikke mindst en traditionel "High Tea", alt sammen serveret i pragtfulde omgivelser der stort set ikke har ændret sig siden 1930'erne. 

Rund evt. dagens oplevelser af med et besøg i The York Dungeon, en nervepirrende oplevelser, der tager jer tilbage til byens mørkeste historie. Besøget inkluderer skræmmende morsomme møder med byens værste og morderiske afskum fra Guy Fawkes til Dick Turpin, med pest-doktoren og invaderende vikinger og I finder ud af  hvorfor The Golden Fleece er York's mest hjemsøgte pub.....

Efter denne hårrejsende, men også morsomme oplevelse, kan det være nyttigt at aflægge en af byens fremragende pubber er besøg, f.eks Harkers på St. Helen Square, inden aftenens foretrukne spisested udvælges, måske med en god Yorkshire Pudding på menuen.

Overnatning i York 

 

North Yorkshire Moors (95 km)

Så går turen videre mod Pickering hvor I bør overvej en tur med North Yorkshire Moors Railway, et historisk damp- eller dieseltog der kører mellem Pickering og Whitby, opg som tager jer ca. 24 miles gennem noget af Yorkshires fascinerende natur. F.eks er der i sommermånederne afgang fra Pickering ca. kl. halv ti med ankomst i havne- og fiskeribyen Whitby lidt over elleve. Her er der tid til at nyde en tidlig frokost, måske en Fish & Chips, inden toget kører tilbage til Pickering med ankomst lidt i tre. En fascinerende togtur, der bl.a. kommer gennem Goathland Station , kendt fra tv-serien 'Små og Store Synder' som Aidensfield Station.

Er I ikke til togture, kan I på vej til North York Moors National Park lægge vejen forbi Castle Howard, der ligger i et smukt naturområde Howardian Hills (Area of Outstanding Natural Beauty) ca. 25 km fra York, ikke langt fra hovedvej A64. Castle Howard er et af Englands fineste "historic houses". Den imponerende bygning er et besøg værd, men man kan også nøjes med en slentretur gennem haverne. 

Fra Pickering, går turen videre op over hederne til Goathland (Aidensfield).Når man har sat bilen på byens parkeringplads kan man vandre rundt og kigge på de genkendelige seværdigheder som ud over bygningerne og stationen bl.a. er mindesmærket over faldne i Første Verdenskrig samt telefonboksen. Goathland lokker også med et par Tearooms, hvor der serves morgenmad, frokost og kaffe med hjemmebagt kage. Også pubben er åben til frokost, middag eller bare en enkelt pint.

Fra Goathland går turen videre til Whitby, kun 15 km fra Goathland, hvor man vil kunne genkende ruinen på klippetoppen. Navnet Whitby kommer fra det oldnordiske Hvid By, og danske vikinger gik da også i land i 867 få km fra byen og ødelagde klosteret. Whitby Abbey er genåbnet i aprl 2019 efter en længere renovering, og idag kan man opleve 3.000 års historie gennem en ny og spændende udstilling.

Overnatning i Whitby

Hede, skov og kyst (50-100 km)

Brug dagen i North York Moors National Park og de mange forskellige oplevelser området byder på:

Det magiske hedelandskab
Hedelandskab er efterhånden en sjældenhed alle steder i verden, og 70% af verdens hedelandskab findes i England med North York Moors, som er det største sammenhængende område, og heden dækker en tredjedel af North York Moors National Park. Årstiderne afspejles tydeligt i hedens farver, naturligvis med sensommeren som det mest farverige når lyngen blomstre i et tæppe af lilla. Heden er også hjemsted for mange vilde dyr og fugle, men selv om det meste er fredet, kan I frit vandre over det meste, også uden for veje  og stier.

Ind i skovene
Overraskende nok er North York Moors og så et af Englands mest skovrige områder med 22% af nationalparken dækket af skov. Den oprindelige skov består af eg, ask, birk og røn mens buske er hvidtjørn og hassel. En del af skovene er såkaldt 'ancient woodland', hvor skoven har eksisteret i over 400 år og muligvis er rester af gammel forhistoriske skove. En vandreture gennem de gamle skove er en oplevelse.

Langs kysten
Nordsøen danner den østlige grænse for North York Moors med alt fra knejsende skrænter, klippekyst, dybe skovdale (wykes), beskyttede bugter og sande strande. De højeste skrænter findes i Boulby 20 km  nord for Whitby, og i kystlagende findes utallige fossiler fra Jura-tiden for 180 millioner år siden. Hele kyststrækningen fra Saltburn til Scalby ved Scarborough er erklæret North Yorkshire and Cleveland Heritage Coast, en strækning på 36 miles, hvilket betyder at kysten er frdet og under opsyn af særlige myndigheder. En af de bedste måder at opleve kysten på er en vandretur ad den 53 miles lange Cleveland Way, eller måske bare en del af den. Her ser I også den ikoniske britiske busk Gorse,m med sine gule blomster og stikkende grene.

Overnatning i Withby

Fra dramatiske bakker til lyse dale (110 km)

I dag går turen for sidste gang over hederne mod Yorkshire Dales. Men hvis der har været lidt for stille på hederne, kan I evt. svinge nordom til Middlesbrough, der ligger 'midt' i Teesside og floddalen Tees. Læg vejen forbi Baker Street i centrum med utallige butikker, caféer og pubber som Sherlock's mikropub og ølbar eller The Baker Street Kitchen med hjemmelavede lækkerier. En af Middlesbrough store attraktioner er den unikke og ikoniske "transport bridge" og på en guidet tur kan I kommer op og nyde udsigten over byen og området.

Næste stop er Thirsk, en traditonel markedsby mellem North York Moors og Yorkshire Dales. Byen er stort set upåvirket af verden omkring den og alt liv centreres om den store brostensbelagte markedsplads, domineret af det store ur, og her afholdes stadig marked hver onsdag og lørdag. Vigtigst for byen er nok dens bysbarn James Alfred Wight, der under pseudonymet James Herriot skrev en række historier baseret på hans oplevelser som ung dyrlæge i et landdistrikt i Yorkshire Dales. Bøgerne solgte millioner rundt om i hele verden og lagde grunden til to film og senere tv-serien 'All Creatures Great and Small', måske bedre kendt som tv-serien 'Folk og Fæ', som fik stor succes i slutningen af 70'erne og starten af 80'erne,

Derfor en byens største attraktion da også 'The World of James Harriot'. Musset i 23 Kirkgate, nu tilbageført til 40'ernes storhed, lader jer opleve tiderne omkring James Harriot, ligesom de mange memorabilia og originale instrumenter bringer lys over fortiden. I kan også se det restaurerede vintage automobil, som ses i de første af BBC tv-serien.

Overnatning i Thirsk

Viadukter og River Wharfe (170 km)

Yorkshire Dales er et enestående landskab, der både kan være vildt og forblæst eller stille og fredeligt, berømt for sine vidunderlige panoramaer. Dybe dale (dales) med veje der snor sig mellem stendiger og et patchwork af blomstrende enge og marker. Stenbyggede landsbyer ligger spredt i landskabet omgivet af marker med græssende får, indrammet af de utallige stendiger. Her er spektakulære vandfald, eventyrlige kalkstenformationer, underjordiske huler og rester af minedrift. Et smukt og karakterfyldt landskab skabt over tusinde år i et samarbejde mellem naturen og mennesker. 

En afslappende måde at få sit første indtryk af Yorkshire dales på, er at kører de små 70 km til Settle eller Skipton, og der tage toget til Appleby. For selv om det er en kør-selv-ferie kan det være godt at betragte verdens lidt overfra. Turen med 'Settle-Carlisle Railway' tager en times tid og er berømmet for sine helt fantastiske udsigter, fra steder man ikke har mulighed ror at komme i bil. Toget skærer sig vej gennem hele Yorkshire Dales gennem tunneller og over viadukter, bl.a. den ikoniske Ribblehead. Der er afgang fra Skipton ved halv ellevetiden og en returbillet koster i omegnen af 20£. Appleby er i øvrigt en hyggelig by med gode muligheder for en god frokost. 

Tilbage i Skipton går turen via Grassington, Kettlewell, Buckden, Swinithwaite tilbage til Thirsk. Efter togturen kan det være godt at få rørt sig lidt. og undervejs er der gode muligheder for at stoppe og tage en kortere gåtur i den smukke natur. F.eks langs River Wharfe og Linton Falls ved Grassington eller ved Bucken, også i Wharfdale. Ved River Wharfe er bl.a. muligt at se isfugle.

Overnatning i Thirsk

Yorkshire Dales National Park (225 km)

Start dagen med at køre til Richmond og hvis I ikke har inkluderet morgenmad hvor I bor, er der gode muligheder for at få en god morgenmad på torvet i den lille hyggelige by. Derfra videre til Langthwait med broen som James og Siegfried kører over i åbningssekvensen i de første to serier. Videre til Hardraw med Darrowby Church og Hawes med Darrowby Cattle Market. Navnet Hawes betyder "passet mellem bjerge" og byen ligger da også mellem de smukke bjerge Buttertubs og Fleet Moss

Hawes er også en charmerende lille markedsby, den højeste i England med 850 fod over havet, med flere gode forretninger, tea-rooms og et par pubber. Og så er byen hjemsted for den verdensberømtre Yorkshire Wensleydale Cheese og lokker da også med Wensleydale Creamery, hvor I kan smage nogle helt fantastiske oste. Byen har også Gayle Mill, der stammer helt tilbage fra 1784, og hvor I kan se en arbejdende maskine fra slutning af 1800-tallet (lukket i weekenden).

Efter frokost kan I lægge vejen sydpå over Gearstones og Horton in Ribbelsdale inden I ved Stainforth drejer I ind ad småvejene til Malham Moor, Arncliff og Hawkswick inden turen går mod Askrigg og herfra hjemad mod Redmire Village Green og Finghall Station til hotellet i Thirsk. Overalt hvor I kommerfrem er det muligt at tage en kortere eller længere gåtur, hvis i trænger til at få kilometerne ud af benene.

Overnatning i Thirsk

Farvel til Yorkshire (160 km)

Så er det desværre blevet tid til at forlade det smukke Yorkshire. Det ble kun til to af de tre nationalparker, men I kan evt. forlænge turen med et par nætter i Sheffield, som er et fremragende udgangsounkt for oplevelser i Peak District National Park. En anden mulighed er at køre lidt nordpå til Lake District National Park, der ligger lige nordvest for Yorkshire Dales, og evt. snuppe et parnætter i Windermere i Lake District. Og lige nordøst for Lake District National Park nær Brampton kan I gå en tur på Hadrian's Wall Path, og betragte Romernes imponerende bygningsværk.

Afstand til Manchester International Airport 160 km.
Afstand til Birmingham Airport 240 km
Afstand ti London Heathrow Airport 375 km

Kort

Vis på kort

Galleri

Priser

Fra 4.011 kr.

Prisen inkluderer

 • 7 overnatninger i dobbeltværelse på 4-stjernede hoteller og 'Guesthouses'
 • 8 dages billeje gruppe A
   

Prisen INKLUDERER IKKE

 • Flybilletter

 

 

Om rejsen

 • 2 overnatninger i York
 • 2 overnatninger i Whitby
 • 3 overnatninger i Thirsk 
   

ekstra oplevelser

I kan også køre ruten i en anden rækkefølge, forlænge opholdet med nogle ekstra dage i f.eks. York eller Thirsk eller kombinere med andre af vores kør-selv-forslag. 

Vi kan tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I selv er med til at skabe jeres personlige drømmerejse.

Få et tilbud

Vi glæder os til at skabe din drømmerejse

 • Vi er altid tæt på dig med 8 butikker
 • Få rådgivning fra vores 40 dedikerede rejsespecialister 
 • Vi er kåret til Danmarks Ferierejsebureau 2019.

X

Gammel Havn 1
9000 Aalborg
Danmark

mail 70116011
X

Søndergade 70, 1. etage
8000 Aarhus
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kongens Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Kattebjerg 3
4700 Næstved
Danmark

mail 70116011
X

Kongensgade 9, 1 etage
5000 Odense
Danmark

mail 70116011
X

Algade 50, 1. th
4000 Roskilde
Danmark

mail 70116011
X

Dæmningen 47
7100 Vejle
Danmark

mail 70116011
X

Dumpen 23
8000 Viborg
Danmark

mail 70116011