Lake District for livsnydere

9 dages kør-selv-forslag til Lake District, North Pennines AONB og Yorkshire Dales National Park

Nordengland er delt op i to store counties, Cumbria med Lake District National Park, Northumberland med Northumberland National Park og North Pennines Area of Outstanding Natural Beauty og det historiske Yorkshire med imponerende naturoplevelser i områdets tre nationalparker.

Cumbria er den vestlige region, fra det Irske Hav i vest til North Pennines i øst og fra den skotske grænse i nord til Yorkshire Dales i syd, hvoraf den berømte Lake District National Park udgør en væsentlig del. Lake District har hele 16 søer, hvoraf den største er Lake Windermere, og det er lidt pudsigt at kun én sø bærer navnet lake, nemlig Bassenthwaite Lake, mens alle de andre blot betegnes waters. Og kun på fire søer er det tilladt at sejle med private motordrevne både, og så kun med maks. 10 miles i times. Ud over lakes og waters er der mange mindre søer kaldet tarns, ofte ganske små og enkelte endda uden navn.

Northumberland er den østlige region fra Cumbria i vest til Nordsøen i øst og fra den skotske grænse i nord til Newcastle i syd. Ikke noget kæmpe område, men det indeholder det smukke naturområde North Pennines og det imponerende historiske romerske bygningsværk Hadrian's Wall, der går tværs over England fra Newcastle i øst til Carlisle i vest.

Det historiske Yorkshire er i dag opdelt i fire mindre counties, hvoraf North Yorkshire med sine tre nationalparker North York Moors National Park, Yorkshire Dales National Park og Peak District National Park er det mest besøgte. Kør-selv turen her går gennem Yorkshire Dales National Park, så her er rig mulighed til at opleve naturen og allerbedst til fods.

Fra 13.829 kr.
pr. person inkl. flybillet, 8 nætters ophold i dobbeltværelse på unikke hoteller samt 9 dages billeje

Rejseperiode: 
Hele året
Vi anbefaler april - oktober

Startdag:
Daglig

Varighed:
9 dage/8 nætter

Længde:
1.150 km

Klimapåvirkning:
1.053 kg CO2 samlet for 2 person - mere om grønnere kør-selv-ferier

Dette er blot et kør-selv-forslag, der kan skræddersys efter dine ønsker.

Du vælger selv:

 • type lejebil
 • rejserute
 • antal dage
 • hotelstandard
 • oplevelser undervejs

Få et tilbud

Dagsprogram

Ankomst Manchester - Kendal - Windermere (140 km)

Fra lufthavnen går turen til Windermere, der ligger nær Lake Windermere i Lake District. Lake District regnes for et af Englands skønneste områder og er nu på UNESCO's Verdensarvsliste. Så det er ikke uden grund, at området byder på en rigdom af steder, man bare må besøge. Her er prustende damptog, fredsommelige sejlture, imponerende palæer og slotte samt mange små charmerende landsbyer. For ikke at nævne dramatiske bjergkæder, nøgne bjergtinge og skovklædte dalstrøg, og er& man frisk på en vandretur, lokker højlandet med ubeskrivelige oplevelser. Og hvor man end vender sig hen, byder kroer og restauranter på herlig, lokal gastronomi.

Første stop er Kendal - byen der nærmest er porten til Lake District. Lav et stop og stræk benene langs byens hovedgade, hvorfra der er adgang til byens kendte og charmerende 1700-tals gårde og gårdspladser. Fra hovedgaden kan I besøge mange af gårdene, hvoraf nogle er nummererede og andre med navne.

Kendal har også på et Museum of Lakeland Life & Industry, hvor der med udstillinger, perioderum og gallerier fortælles om livet og arbejdet i Lake District og Cumbria i en svunden tid, hvor ikke mindst uldhandel var meget vigtigt - deraf byens motto "Pannus mihi Panis" (klæde er mit brød).

Fortsæt videre mod Windermere, hvor I skal bo lidt udenfor byen midt i naturen de næste to dage.

Overnatning på Cragwood  Country House Hotel i Windermere

Windermere - udflugt til Beatrix Potters verden eller tur langs Windermere (70 km)

Første dag i Lake District, hvor I har et par forskellige og anderledes muligheder for at tilbringe dagen med oplevelser i området.

Vil I lade oplevelserne komme til jer, så kan I tage på en tur et par timer, hvor I møder en af områdets kendte forfattere. Beatrix Potter og hendes forfatterskab er synonymt med Lake District, så det er oplagt at besøge hendes hjem og de museer, der er knyttet til hendes forfatterskab og kendte figurer.

I kan også vælge at tage en tur rundt om områdets største sø Windermere, hvor I kan nyde naturen, tage en tur på vandet og finde en pub eller cafe til en frokost. Frokosten kan også indtages på Lakewater Motor Museum, så kan kombineres med at se fx Cambells legendariske Bluebird både.

Kan I huske Gøg og Gokke, så kan I lade museet til ære for Gøg være det sydlige endepunkt for dagens tur. Og så er der kun 30 minutters kørsel retur til Windermere.

Overnatning på Cragwood  Country House Hotel i Windermere

Windermere - Pooley Bridge - Keswick - Grange (115 km)

Start dagen med at køre nordpå mod Ullswater ad vej A592 over Troutbeck og det imponerende Kirkstone Pass. Tag videre herfra over Patterdale og Glenridding til den store parkeringsplads ved Aire Force vandfaldene. Her kan I vandre gennem skoven med bla. himmelstræbende Himalaya Graner og de i England sjældne røde egern op til de buldrende vandfald på over 20 meter. Herfra snor sig et netværk af stier gennem skoven op til toppen af Gowbarrow, hvorfra I har en formidabel udsigt over Ullswater.

Herfra går turen op langs søen til Pooley Bridge. Er det blevet tid til frokost, er der flere hyggelige pubber og restauranter med god traditionel, lokal mad, fx The Crown Inn med stor Beer Garden ud mod floden. Efter en pause går turen tilbage over broen og videre ad små skov- og landevej over Dacre til den større vej A66 og herfra mod Keswick. Fik I ikke frokost tidligere kan I køre gennem Threlkeld og besøge The Horse and Farrier Inn.

Lige før Keswick ligger Castlerigg Stone Circle, der er en af de mest dramatisk beliggende neolitiske stencirkler i England, hvorfra der er panoramiske udsigter til bjergene Helvelly og High Seat. Det er også en af de tidligste stencirkler helt tilbage fra ca. 3000 f.Kr. Castlerigg Stone Circle er ca. 30 m i diameter med 38 sten på mellem en og to en halv meters højde. Besøg stedet og undres over hvorfor og hvordan.

Besøg Keswick Brewery, der ligger få minutters gang fra centrum. Her kan I få en rundvisning i bryggeriet og høre om hvordan de laver øl, og naturligvis afsluttes turen med smagsprøver på et par af deres øltyper. Får I lyst til mere, kan deres produkter købes i Brewery Shop. I byens hyggelige centrum og på gågadeområde finder I et udvalg af butikker og caféer og i hovedbygningen på Market Square ligger Lake District National Park Tourist Information Centre, hvor I kan får flere informationer om området.

En af de skønneste måder at oplever søer og bjerge på, er ved en stille sejltur. Og fra Keswick sejler Keswick Launch Co. nogle pragtfulde ture på den smukke sø Derwentwater, med eventyrlige panoramaer til de omliggende bjerge. Et cruise på Derwentwater er en helt særlig måde at opleve Lake District på. Turen tager en lille time og undervejs kan I stige af og på otte forskellige steder. Eller I kan vælge at blive ombord og nyde en afslappende stund.

Dagens rute slutter på Borrowdales Hotel i Grange, som vil være jeres hjem de kommende to nætter.

Overnatning på Borrowdale Gates Hotel i Grange

Grange - Honister - Ravenglass - Hardknott Pass - Grange (155 km)

Fra Borrowdale Gates Hotel går turen sydpå til Honister Slate Mine i Honister Pass Borrowdale. Her finder I Englands sidste arbejdende mine, hvor der i århundreder har været gravet efter skifer. 

Herfra går turen sydpå til Ravenglass, hvor I kan lade bilen stå på parkeringspladsen ved Ravenglass & Eskdale Steam Railway. Det er en af de ældste og længste smalsporbaner i England, kendt under kælenavnet La'al Ratty, der betyder lille jernbane. Togturen går fra Ravenglass ved kysten til Dalegarth for Boot ved foden af Scafell-bjergene og er kun på ca. 11 km, så I kan sagtens nå både frem og tilbage til jeres bil.

På vej tilbage tilbage fra Ravenglass anbefaler vi turen op gennem Hardknott Pass og Wrynose Pass! Det er en smal vej der snor sig gennem det centrale Lake District, stejl og snoet og sjov at køre på. I Hardknott Pass har vejen et fald/en stigning på ca. 30%, den stejleste vej i England. Hard Knott Ford, som Romerne kaldte Mediobogdum, nær Eskdale var en af Romerrigets ensomste grænseposter, bygget mellem år 120 og 138 på et spektakulært sted med udsigt over passet, der var en del af en romerske vej. En helt igennem fantastisk oplevelse!

Og når I kommer gennem Grasmere, så husk at lægge vejen forbi Grasmere Gingerbread og smag den lokale specialitet. Husk at proviantere rigeligt, så det holder i det mindste dagen ud.

Er I ikke til højder kan I i stedet tage retur nordpå til Borrowdale Gates Hotel langs byerne Whitehaven og Cockermouth og videre til Keswick. Her kan I fx tage en bådtur på Ullswater eller vandretur på Ullswater Way, hvis I ikke nåede det i går.

Overnatning på Borrowdale Gates Hotel i Grange

Grange - Carlisle - Langley (140 km)

Efter et par dage i et spændende og fascinerende Lake District, kan det være rart at opleve et anderledes Cumbria, hvorfor næste stop er Carlisle. Her finder I en historisk by med ca. 100.000 indbyggere, kun ca. 15 km fra den skotske grænse. Byen blev grundlagt under Romerne i år 72 under navnet Luguvalium.

Inden I kommer til Carisle kan I lægge vejen forbi The Lakes Distillery. Destilleriet, der er det eneste i Lake District, åbnede i 2014 på denne idylliske adresse nær Bassenthwaite mellem søer, skov og bjerge. Her produceres The One blended whisky, The Lakes Single Malt Whisky, The Lakes Gin og The Lakes Vodka. I kan tage på en guidet tur rundt på destilleriet og naturligvis findes her også både en butik og en bistro.

I Carlisle er der med over 2000 års historie nok at tage fat på. Carlisle Castle blev bygget i 1092 og med sin strategiske beliggenhed har fæstningen oplevet mangt og meget i sin turbulente historie. Også Tullie House Museum & Art Gallery er værd at besøge. I den fredede bygning vises udstillinger fra forhistorisk tid, fra Romertiden og fra nyere tid samt naturvidenskab og moderne kunst, og museet regnes for den fornemste attraktion i det nordvestlige England. Carlisle Cathedral er en af de nordvestlige juveler i England. Katedralen blev grundlagt i 1122 og ligger i hjertet af byens historiske kvarter.

Når I har oplevet carlisl går turen videre mod Langley, hvor I skal overnatte på Langley Castle. Undervejs kan I besøge Lanercost Priory, der blev grundlagt i 1169 af Augustinerordenen. Klosteret har med sin beliggenhed på grænsen mellem England og Skotland haft en hård skæbne, som I selv kan opleve ved besøget.

Overnatning på Langley Castle Hotel i Langley

Langley - udflugt til Hadrian's Wall (71 km)

Dagen er sat af til at udforske Hadrian's Wall, og intet sted er vel bedre end Birdoswald Roman Fort, små 50 km øst for Carlisle, hvor der boede ca. 1000 romerske soldater. Fortet er et af de vigtigste langs muren, med velnok de bedst bevarede forsvarsværker. Fra fortet er der fantastiske udsigter over Irthing Valley mod Lake Districts bjerge. I det tilhørende Visitor Centre kan I se en model af Hadrian's Wall i fuld størrelse. Eller I kan se den ægte vare, idet den del af muren der går østpå fra Birdoswald til Willowford Bridge, er den længst sammenhængende del af muren, der er synlig i dag.

Hadrian's Wall er naturligvis på UNESCO's Verdensarvsliste og det vigtigste romerske monument i England, og sammen med Antonine Wall fra Edinburgh til Glasgow og Limes Germanicus i Tyskland fra Trier til Passau udgør den UNESCO's Verdensarv's Site "Frontiers of the Roman Empire". Fra Birdoswald kan I vandre en kortere eller længere tur langs muren, alt efter temperament og vejrlig, ligesom der er god mulighed for at hvile benene i det tilhørende tearoom.

Overnatning på Langley Castle Hotel ved Langley

Langley - North Pennines AONB - Kirkby Fleetham (115 km)

Turen går dag mod syd, hvor I skal opleve det naturskønne område North Pennies. Området har betegnelsen AONB, der er en forkortelse for Area of Outstanding Natural Beauty, og hvilket passer perfekt lige til North Pennies. Her er store lyngheder, tørveområder, og store dale med omfattende enge, smukke skove og brusende floder. Områdets naturrigdom er tidligere blevet udnyttet kommercielt, og I kan finde minder fra en tidligere minedrift ligesom efterladenskaber fra en industriel fortid.

I dag er det ren natur og talrige vandrestier, så benyt dagen til at opleve et AONB.

Overnatning på Black Horse Inn i Kirkby Fleetham

Kirkby Fleetham - udflugt til Yorkshire Dales National Park (180 km)

Yorkshire Dales er et enestående landskab, der både kan være vildt og forblæst eller stille og fredeligt, berømt for sine vidunderlige panoramaer. Dybe dale (dales) med veje, der snor sig mellem stendiger og et patchwork af blomstrende enge og marker. Stenbyggede landsbyer ligger spredt i landskabet omgivet af marker med græssende får, indrammet af de utallige stendiger. Her er spektakulære vandfald, eventyrlige kalkstenformationer, underjordiske huler og rester af minedrift. Et smukt og karakterfyldt landskab skabt over tusinde år i et samarbejde mellem naturen og mennesker.

Start dagen med at køre til Richmond, hvor I kan nyde en kop kaffe eller anden forfriskning på torvet i den lille hyggelige by. Derfra videre til Langthwait og videre til Hardraw med Darrowby Church samt Hawes.

Hawes er en charmerende lille markedsby, den højest beliggende i England med 850 fod over havet. Her er flere gode forretninger, tea-rooms og et par pubber. Og så er byen hjemsted for den verdensberømte Yorkshire Wensleydale Cheese og Gayle Mill, der stammer helt tilbage fra 1784, og hvor I kan se en arbejdende maskine fra slutning af 1800-tallet.

Efter frokost kan I lægge vejen sydpå over Gearstones og Horton in Ribbelsdale inden I ved Stainforth drejer I ind ad småvejene til Malham Moor, Arncliff og Kilnsey. Herfra går turen mod Pately Bridge og retur til udgangspunktet i Kirkby Fleetham.

Er I til en vandretur til de store naturoplevelser i Yorhshire Dales National Park, så læg vejen rundt om den lille by Maldam, som er et godt udgangspunkt for en vandretur til Gordale Scar og Malham Cove. Besøg National Park Visitor Centre i Maldam, hvor I kan blive udstyret med kort og ideer til vandreruter.

Masser af oplevelser til en god dag i naturen, og overalt hvor I kommer frem kan I tage en kortere eller længere gåtur, hvis I trænger til at få kilometerne ud af benene.

Overnatning på Black Horse Inn i Kirkby Fleetham

Kirkby Fleetham - Afrejse Manchester lufthavn (180 km)

Efter 9 dage i Lake District og det nordlige England er det tid til at fortsætte mod lufthavnen i Manchester. Eller I kan også overveje en ekstra overnatning i nærliggende York, så I kan opleve byen og dens vikingehistorie.

Ellers afleverer I jeres lejebil i Manchester lufthavn og flyver videre hjem til Danmark.

Kort

Vis på kort

Galleri

Traditioner i Lake District

Cumbria, eller Cumberland og Westmoreland, som området blev kaldt i gamle dage, var en del af Yorkshire og Lancashire, men blev 'selvstændigt' i 1974. Navnene lever stadig i fx Cumberland Sausage, en typisk engelske morgenmadspølse, samt Westmoreland Gazette, en lokal avis. Mange af navnene i Cumbria stammer fra danske og norske vikingerne, der ofte kom på 'besøg' fra Irland i 900-tallet - fx ord som beck (stream), dale (valley), gill (gorge), tarn (lake), fell (mountain) og twaite (clearing). Også når det gælder fårene, har vikingerne haft en vis indflydelse. Det menes, at vikingerne medbragte racen, der nu hedder Herdwick, som var specielt velegnet til de ekstreme forhold i Lake District. Den type får er specielt hårdfør og ofte ganske grå, men til gengæld sørger de for at holde bevoksningen i ave.

Cumbria har også mange hvide huse, hvis vægge oprindeligt blev behandlet med mønje (en kemisk forbindelse mellem bly og ilt) og derefter kalket for at holde fugten ude. Den dag i dag holder mange husejere sig til traditionen og maler fortsat deres huse hvide. Derfor ser I også mange kalkovne rundt om på gamle landbrug, ligesom de ses omkring på markerne, hvor der også blev brændt kalk til jordforbedring. 

Priser

Fra 13.829 kr.

Prisen inkluderer

 • Flybillet Kastrup - Manchester retur
 • 8 overnatninger i dobbeltværelse på unikke hoteller
 • 9 dages billeje gruppe C
   

Prisen inkluderer ikke

 • Afbestillings- & rejseforsikring

 

Om rejsen

 • 2 overnatninger på The Wild Boar i Windermere
 • 2 overnatninger på Borrowdale Gates Hotel i Grange
 • 2 overnatninger på Langley Castle Hotel i Langley
 • 2 overnatninger på Black Horse Inn i Fleetham

 

Ekstra oplevelser

I kan også køre ruten omvendt, forlænge opholdet med nogle ekstra dage i fx York eller Manchester eller kombinere med andre af vores kør-selv-forslag til fx Yorkshire eller Skotland. 

Vi kan tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I selv er med til at skabe jeres personlige drømmerejse.

Få et tilbud

Vi glæder os til at skabe din drømmerejse

 • Bestil trygt - Vi er ejet af Danmarks største forbrugerorganisation
 • Personlig rådgivning fra vores dedikerede rejsespecialister
 • 6 x vinder af Danmarks Bedste Ferierejsebureau

X

Gammel Havn 1
9000 Aalborg
Danmark

mail 70116011
X

Sønder Allé 6, 1. sal
8000 Aarhus
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kongens Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Kongensgade 9, 1 etage
5000 Odense
Danmark

mail 70116011
X

Dæmningen 47
7100 Vejle
Danmark

mail 70116011