West End i London

Byens forlystelseskvarter

West End er hele Londons forlystelseskvarter. Døgnet rundt kan du muntre dig med alt inden for shopping, teater, film, musik, caféer og restauranter. Tænk bare på de verdensberømte teatre, de superlækre forretninger på Oxford Street, nattelivet i Soho og de kinesiske restauranter i Chinatown. West End er ikke, som du måske kan fristes til at tro, den vestligste del af London. Det var det engang, men i dag er området nærmere Londons centrum. West End dækker områderne Soho og Covent Garden, der omkranses af Regent Street, Piccadilly Circus, Strand, Kingsway og Oxford Street.

Inspiration

Tag en tur i teatret

Londons West End emmer af storbystemning. Ved første øjekast er det nok de mange neonreklamer på trafikknudepunktet, Piccadilly Circus, der virker mest metropolt, men det er i høj grad det veludviklede kulturliv i byens vestlige centrum, der er med til at sætte streg under London, som en rigtig storby. De mange teatre, der fylder gaderne tiltrækker folk fra hele verden med storslåede forestillinger og gribende fortællinger. Uanset om du er til teater eller ej, bør du unde dig selv den oplevelse det er, at se et teaterstykke i Londons West End. Du kan vælge imellem alt fra store musical-opsætninger til Agatha Christie’s The Mousetrap, der har været på plakaten i ikke mindre end 58 år. Teaterstykker i London er store seværdigheder – så giv det en chance. 

Piccadilly Circus

Udover at være et klassisk vartegn for London, er Piccadilly Circus også indgangsporten til underholdningskvarteret West End. Piccadilly Circus er mest kendt for sit springvand med Eros i toppen samt de mange store neonreklamer, der tit gør, at den bliver sammenlignet med Times Square i New York. Piccadilly Circus er med tiden blevet til ikke bare et trafikalt knudepunkt, men også samlingssted for både turister og fastboende i London. Pladsen er nu omgivet af butikker, hvoraf mange ligger i det tidligere variéteteater London Pavillion.

Soho 

Soho i West End er små hyggelige gader med ældre huse. Visse områder har en næsten fransk stemning, hvor duften af kaffe og croissanter fra fortovscaféer bidrager til stemningen. De mange små butikker i Soho er en behagelig afveksling fra fx Oxford Streets store kædebutikker og stormagasiner. I Soho finder du små selvstændige forretningsdrivende, der sælger spændende – ofte lidt alternative – varer. I Carnaby Street finder du stadig et par enkelte levn fra gadens storhedstid i 1960ernes ”Swinging London”, hvor navne som Mary Quant og Twiggy dikterede moden, og musiklivet toppede i Soho og West End. 

Chinatown

Londons Chinatown er placeret i og omkring Gerrard Street syd for Shaftesbury Avenue i West End. Chinatown får hovedsageligt sit kinesiske præg fra kinesiske import- og eksportfirmaer og kinesiske restauranter, der er nogle af de bedste og mest autentiske kinesiske restauranter i London. Gerrard Street lægger ofte asfalt til kinesiske festivaler og især det kinesiske nytår fejres med fuld kraft her. Prøv også de ægte moon cakes fra den kinesiske bager, når du er i West End i London.

Museer i West End

I West End finder du tre interessante museer omkring Covent Garden. Lige ved siden af Covent Garden Market ligger London Transport Museum, der har til huse i en smuk victoriansk bygning, der tidligere husede et blomstermarked. Museet fortæller alt om Londons offentlige transport og du behøver ikke være svælle-idiot eller busfanatiker for at finde det interessant. Børn (og voksne) kan opleve et væld af hands-on udstillinger, hvor du bl.a. kan lege chauffør i en ægte londonbus eller togfører i et Tubetog.

Et par gader derfra, i Russel Street 7, finder du Theatre Museum, hvor du kan opleve en meget omfattende udstilling af teatrets historie. Her er alt lige fra teaterbilletter til kostumer og scenografier, portrætter af kendte skuespillere samt modeller af teatre, der viser teatrets udvikling. Indimellem opfører nye teatergrupper også forestillinger i museets eget teater.

Sidst, men ikke mindst, kan du i Great Newport Street ved Charing Cross Road besøge Photographers’ Gallery, et kunst-galleri, der er blandt de førende inden for fotoudstillinger. Udover udstillingerne, der skifter jævnligt, afholdes der også foredrag og aktiviteter for både professionelle og amatørfotografer. Photographers’ Gallery i Covent Garden har også en fantastisk specialforretning med både moderne og historisk fotoudstyr samt en lille café.

Kort

Vis på kort