Yorkshire Dales National Park

Kløfter, vandfald og åbne vidder

Yorkshire Dales er en stor nationalpark som blev etableret i 1953. Den ligger cirka 80 km nord for Manchester, på grænsen mellem midt- og nordengland. Nationalparken indeholder en række højdepunkter. Den smalle og dybe kalkstenskløft, Gordal Scar, er umådelig smuk. Flere høje vandfald gør ikke oplevelsen ringere. Lige i nærheden finder I den høje kalkstensvæg Malhama Cove. I finder det hele i den sydlige del af nationalparken, og det hele er meget nemt tilgængelig med bil og et par kortere "vandreture".

Swaledale byder på grønne bakker så langt øjet rækker, og den 400 meter lange jernbaneviadukt, Ribblehead, fra 1875 skaber en smuk kontrast til bjergene omkring. Der bor cirka 23.000 indbyggere i nationalparken, og den lille markedsby Hawes er på mange måder et centrum i området.

Har I tid til det, anbefaler vi, at I at afprøver nogle af de mange vandreruter i nationalparken - det er dog også en stor oplevelse bare at køre igennem parken.

I kan også opleve Yorkshire Dales ved at køre de små 70 km til Settle eller Skipton, og derfra tage toget til Appleby. For selv om det er en kør-selv-ferie, kan det være godt at betragte verden lidt ovenfra. Turen med 'Settle-Carlisle Railway' tager en times tid og er berømmet for sine helt fantastiske udsigter fra steder, I ikke har mulighed for at komme til i bil. Toget skærer sig vej gennem hele Yorkshire Dales gennem tunneller og over viadukter, bl.a. den ikoniske Ribblehead. Der er afgang fra Skipton ved halvellevetiden og en returbillet koster i omegnen af 20£. Appleby er i øvrigt en hyggelig by med gode muligheder for en god frokost. 

Tilbage i Skipton går turen via Grassington, Kettlewell, Buckden, Swinithwaite tilbage til Thirsk. Efter togturen kan det være godt at få rørt sig lidt, og undervejs er der gode muligheder for at gå en tur i den smukke natur fx langs River Wharfe og Linton Falls ved Grassington eller ved Bucken, men også i Wharfdale, hvor I ved River Wharfe kan se isfugle.

Kort

Vis på kort