Æblebrændevinen Calvados

Smag på Normandiets gyldne dråber

Den orangebrune væske klukker let, når den hældes i det svungne digestif-glas. Duften er skarp og emmer af karakteristiske noter af æble. Med en markant smag, der brænder på tungen, er Calvados perfekt som afslutning på et gedigent nordfransk måltid, og den vellidte alkohol bruges da også oftest som digestif – en fordøjelsesfremmende brændevin – når de tunge retter er spist. Efter en middag på en restaurant i Normandiet er det snarere reglen end undtagelsen at få tilbudt et glas calvados at afslutte måltidet på. Så når den nordfranske kør-selv-ferie går forbi en traditionel restaurant i Normandiet, kan I godt være heldige at blive budt på un petit calva.

Inspiration

Fra cider til calvados

Calvados er en af Normandiets traditionelle smage. Calvados er en stærk brændevin med en alkoholprocent på 40-45 %, der i sin fremstilling og anvendelse minder en smule om cognac. Den gyldne drik fremstilles ved en destillation af den lokale cidre de Normandie, hvor cideren destilleres én til to gange, så man opnår den stærke alkohol uden ciderens perlende bobler. Som det er tilfældet med champagne, er det kun, når æblebrændevinen bliver produceret i Calvados-distriktet, at den må kaldes "calvados". Når den fremstilles andre steder i Frankrig kaldes den simpelthen blot eau-de-vie de pomme – "æblebrændevin".

Besøg familieejede destillerier og calvados-slotte

Der findes omkring 400 calvadosdestillerier i Calvados-distriktet i Normandiet, så det er ikke helt forkert at sige, at de ligger som perler på en snor. Ja, du skal faktisk være dygtig for at undgå at støde på dem. Når du gør, skal du gøre dig selv en tjeneste at kigge indenfor. Der er nemlig, ligesom med vin, uendeligt mange nuancer calvados, og det eneste du kan gøre er at smage dig frem. Besøg nogle af de små familieejede destillerier, hvor du kan få en snak med ejeren selv, der dog sjældent kan så meget engelsk, men glædeligt lader dig smage på sine lækre hjemmebryg. Som fx Ferme de Félicité tæt ved Omaha Beach, hvor de både laver cider og calvados.

Men det er også en stor oplevelse at besøge nogle af de elegante calvados-slotte, hvor produktionen har en helt anden skala og der er guidede ture og smagninger. En sådan oplevelse finder du fx på Château du Breuil mellem Caen og Rouen, hvor du kan "opleve calvados med alle sanserne", som de siger. 


"Hvis du synes, at calvados lyder lige lovligt stærkt for din smag, så skal du prøve Pommeau de Normandie, der er er en drink af 1/3 calvados og 2/3 æblemost - den smager himmelsk!"

- Ditte, rejsespecialist i Lyngby


 

Vis på kort

Oplev Normandiet - Skab din egen historie