De unikke vinkældre i Reims

I de historiske Crayères under Reims hviler champagnen

I Reims kan du komme med ned under jorden, hvor solen aldrig skinner, og temperaturen konstant er 10-12 grader. Hernede hviler millioner af flasker med champagne i store hvide kalkstenshuler, også kaldet Crayères, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det var romerne, der i sin tid huggede den solide kalksten ud af undergrunden for at bruge det som byggemateriale, men i dag er de indrettet til smukke vinkældre. Mange af de store champagnehuse i Reims, der ejer de katedralstore kældre, tilbyder rundture i de labyrintagtige tunneler. Vores rejsespecialister anbefaler 4 unikke vinkældre, I skal besøge i Reims.

1. Champagnehuset Veuve Clicquot

Med hele 24 kilometer kælder har Veuve Clicquot Reims' største netværk af underjordiske kalkstenshuler – og hvad er bedre end at fare vild blandt millioner af champagneflasker? Følg i fodsporene på Madame Clicquot, Den Gule Enke, hvis champagne er kendt for sin gule etikette. I champagnehusets kælder går den karakteristiske gule farve igen, hvor spots kaster lys på de hvide kalksten og giver de gamle Crayères et farverigt pust. Kælderen har en lang historie, men er især kendt for at være beskyttelsesrum under 1. verdenskrig, og du kan bl.a. se et rødt kors som tegn på sygepleje.

2. Champagnehuset Ruinart

Ruinart er det ældste champagnehus fra 1729, og passende nok var Ruinart de første til at bruge Les Crayères til at opbevare champagne i. Kælderen ligger hele 38 meter under jorden, det dybeste i regionen. Hernede får du nogle steder en katedrallignende stemning med højt til loftet i de hvide og kolde kælderrum. De fotogene Crayères hos Ruinart er passende nok nogle af de smukkeste. I disse omgivelser smager bobler som Ruinart Blanc de Blancs eller Dom Ruinart bare bedre.

3. Champagnehuset Taittinger

Hos Taittinger er det ikke kun de gamle Creyères fra det 4. århundrede, du kommer ned i, men også et gammelt munkekloster fra det 13. århundrede, der blev ødelagt under den franske revolution. Hernede blandt 19 millioner flasker champagne, hovedsageligt mærket Comtes de Champagne, finder du rester af kapellet, hvor munke kom for at bede, og går på gamle trapper fra klosterets tid. Selvom Taittinger har haft forskellige ejere, bl.a. fra USA, er huset igen i dag på ægte fransk manér tilbage i hænderne på en franskmand, og heldigvis har champagnehuset bevaret autenticiteten i de eventyrlige kælderrum.

4. Champagnehuset Pommery

Meget atypisk for champagnehuse har Pommery hjemme i et renæssancehus af elizabethansk stil. Gå igennem den brune portdør og videre ad de 116 trappetrin, der fører dig ned i Pommerys historiske Crayères. Her viser turguiden dig rundt i de underjordiske romanske kalkhuler blandt 25 millioner champagner og en kunstudstilling. Helt unikt for vinkældrene under Pommery krydres din smagsoplevelse af champagnen nemlig med udstillinger som fx lyseffekter og basrelieffer.

BEMÆRK: Når du skal besøge et champagnehus, er det ofte nødvendigt at booke den guidede tur på forhånd og gerne i god tid. Turene er til fods og kan indebære lange trapper og ujævne overflader i de historiske Crayères.

Kort

Vis på kort