Storkene i Alsace

De yndefulde dronninger og konger af Alsace

Den majestætiske stork knejsende på toppen af de stråtækte tage rundt i det danske sommerlandskab; et smukt billede på Morten Korcksk landidyl og, desværre, efterhånden også et nostalgisk minde. Ja, i dag er der stadig langt mellem storkene i Danmark - men det er ikke tilfældet i Alsace, hvor storkefamilier har indtaget mangen et tag i Alsaces hyggelige vinbyer. Det er dog ikke helt tilfældigt, for de opdrættes i stor stil på storkefarme uden for byerne. Og så bringer de efter sigende held..

Der er ingen tvivl om, at storken har en særlig plads i franskmændenes hjerter – i hvert fald i Alsace. I butikker støder I ofte på alverdens storke-souveniers, rundt om i byerne ses murmalerier af den elegante fugl og hele parker er endda dedikeret til netop storken. Måske er det fordi storken ifølge alsacianere bringer held og god høst. Allermest kendt er myten om storken som leverandør af nyfødte. Sagnet stammer faktisk fra en gammelnordisk tradition med rødder i ’Vølvens Spådom’ fra den sene vikingetid. Her lyder sagnet: ”Manden kom af ask og kvinden af elletræ, men det var tordenguden Høner, der bragte menneskene sjælen. Sjælens bærer var en stork.” Senere, i 1400-tallet, har man beretninger fra Alsace om, at storken kom – som en anden julemand – og lod babyen glide ned gennem skorstenen.

Eller måske er det fordi, at storken næsten var forsvundet fra området imellem 1900 og 1982, hvor bestanden, ligesom i Danmark, faldt fra flere tusinder til blot to storkepar. Med oprettelse af en række storkefarme trives flere hundrede storkepar storartet i Alsace i dag.

Anbefalet af Kenneth, Rejsespecialist

Af de mange oplevelser jeg har fået, må mine favoritdestinationer være Australien, New Zealand og Island. De 3 lande byder på et sammensurium af naturlige seværdigheder – alt fra høje bjerge, lange hvide sandstrande, gletsjere, aktive vulkaner, storslåede gejsere, regnskove, brusende floder til et enestående og unikt dyreliv. Det opleves bedst på en kør-selv-ferie, da man har friheden til at forfølge den ultimative rejsedrøm. Det kan være i et motorhome, på motorcykel eller i bil. Man er ikke tvunget til at tage den lige vej – men har muligheden for at tage en omvej, smutvej eller bagvej.

Besøg storkeparken NaturOparc i Hunawihr

Vil I helt tæt på de fascinerende storkefugle - og en god sjat andre truede dyrearter som de europæiske oddere og den fritlevende europæiske hamster, men også skarver og skildpadder - så er storkeparken NaturOparc lige sagen. Den smukke park ligger lidt uden for den charmerende vinby Hunawihr, og breder sig over intet mindre end 5 hektar. Som hjem for mere end 200 storke, er der god mulighed for at betragte de elegante fugle i al deres pragt.

Kort

Vis på kort