Bolsjemageren i Cork

En hemmelighed til den søde tand

Nord for Lee-floden, i Corks charmerende arbejderkvarter, Shandon, der folder sig ud omkring St. Anne's Church ligger en charmetrold af en slikbutik. Her i Linehan Sweet Factory i Redmond Street har de produceret bolsjer og slik siden 1920'erne - og selv den dag i dag er Dan ved at oplære sin søn og snart 4. generations bolsjemager, Tony, i bolsjeproduktionens mange kunster. Præcis som han selv lærte det af sin egen far og farfar. I dag er den lille fabrik den sidste af sin slags i Cork. Har du har trang til at forkæle din søde tand, så er Linehan det helt rigtige sted at gøre det. 

inspiration

"Those are the best candy in town" 

Sådan lyder det fra en ældre herre, der er på vej ud af den lille slikbutik Linehan. Han peger på en pose med honninggule karamellignende slikstykker, som det åbenbart er et must at smage på. Og de er i sandhed gode, sådan som de smelter på tungen og efterlader en smule crunch og karamel. Den ser egentlig ikke ud af meget, slikbutikken, bag sin røde trædør med det store malede LINEHAN ovenover. Hylderne i butikken er heller ikke just proppede med slikposer, men de diskrete plasticposer indeholder spændende bolsjevariationer som butter caramel og anis, lemon bombs og skrigblå karamelkugler.  

som i gamle dage

En hyggelig hvidhåret mand med et varmt smil og et slidt forklæde kommer gående gennem den lille bolsjefabrik - og med fabrik forstås et komfur, et par store kobbergryder og et stort bord til bolsjemasse. Han kommer ud i forbutikken og begynder at sludre med sin tykke Cork-dialekt. Det er Dan, der ejer den lille butik. Den er gået i arv fra hans farfar til hans far, ligesom han selv er på vej til at give den videre til sønnen Tony. Man fornemmer, at den knapt har ændret sig siden farfar åbnede bolsjefabrikken i 1920'erne. I dag er butikken den sidste af sin slags i Cork, men Linehans er til stadighed en lokal favorit, og det er da også lokale stamkunder og besøgende slikentusiaster, der sørger for at holde den lille fabrik i gang.


"Produktionen er ikke stor eller fancy, men til gengæld er den velsmagende - og så koster en pose kun 1-2 euro. DÉt er en lækker souvenir."

- Ditte, rejsespecialist i Lyngby


kort

Vis på kort