En hilsen til solen i Zadar

Solens lys

På Istarska obala, lige for enden af ​​Zadar-halvøen og ved siden af ​​det berømte havorgel, lyser en hilsen fra den samme arkitekt Nikola Bašić. "Hilsen til solen" består af tre hundrede flerlags glasplader placeret på niveau med den stenbelagte havnefront i form af en cirkel på 22 meter i diameter. Under glasset er der solcellemoduler der kommunikerer symbolsk med naturen, med det formål at kommunikere med lys, ligesom Hav Orglet gør det med lyd.

Samtidig med den "smukkeste solnedgang i verden" tændes lyselementerne, der er installeret i en cirkel, og efter et særligt programmeret scenarie skaber de et fantastisk, usædvanligt og imponerende lysshow i bølgerytmen og lyden fra Hav Orglet.

Solcellerne absorberer solenergien og omdanner den derefter til elektrisk energi ved at frigive den til et spændingsnet. Det forventes, at hele systemet vil producere ca. 46.500 kWh årligt, hvilket faktisk er et lille kraftværk, hvorfra energi ikke kun skal bruges til installationen Hilsen til Solen, men også til belysning af hele havnefronten. Denne energi vil være tre gange billigere end den eksisterende, og selve projektet er et unikt eksempel på at forbinde brugen af ​​fornyede energikilder, energieffektivitet og arrangementer i byrummet.

Hilsen til Solen, som en model af solsystemet med dens tilhørende planeter, er forbundet med Hav Orglet, hvis lyd omdannes til et lysshow, der starter på Zadar havnefronten efter solnedgang. Ved skabelsen af lyseffekter vil installationen kunne modtage andre ydre, spontane impulser gennem modemforbindelse, mens lysbillederne tilpasser sig forskellige lejligheder.

Kort

Vis på kort