Havorglet i Zadar

Havets musik

I finder Havorglet i den vestlige ende af Zadars promenade og ser ud som en række brede trappetrin, der fører ud i vandet, men der er faktisk meget smart teknik, der gemmer sig under overfladen. De nederste trin tillader vand og luft at strømme ind. Alt vand og luft føres derefter ind i resonanskamre under trinene og presses derefter ud gennem kanalerne på de øverste trapper. Dette skaber de bølgende, klokkelignende tone der strømmer ud fra orglet. Og fordi havet altid forandres, lyder havorglet aldrig nøjagtigt det samme to gange, og hver tone I hører er ganske unik.

Trappen strækker sig omkring 70 meter langs kysten, og under trinnene, på det laveste vandstandsniveau, blev 35 rør med forskellig længde, diameter og hældninger bygget lodret ind mod kysten. På rørene er der fløjter, der spiller 7 akkorder med 5 toner. Over kanalen er der perforerede stentrapper, som sender tonerne ud.

I 2006 modtog den kroatiske arkitekt Nikola Bašić den europæiske pris for "Urban Public Space" i Barcelona for sit Hav Orgel-projekt i Zadar, som det bedste blandt 207 kandidatprojekter fra hele Europa.

Kort

Vis på kort