6 oplevelser i Hansabyen Bergen

Guide til oplevelser i Bergen

Bergen er den lille storby midt i fjordriget - fuld af historie, særegne skikke og foto-motiver omkring hvert gadehjørne. Byen er omringet af 7 fjelde, flere af dem er nemt tilgængelige fra centrum via velafmærkede stier og kabelbane. Vandet omslutter centrum, og skaber en unik maritim atmosfære næsten uanset hvor i byen du befinder dig.

Læs nedenfor vores guide til spændende oplevelser i den norske by.

bryggen - hansaforbundets gamle kontor

Bergen var i middelalderen den største by i Skandinavien takket være den omfattende handel med tørfisk fra Nordnorge. Noget som fik det tyske Hansaforbund til at oprette en afdeling, et såkaldt "Kontor", omkring 1360. Dette udviklede sig til en hel bydel, som i dag er kendt som "Bryggen". Udover den historiske bydel med gamle træhuse, bærer også byens bryggeri navnet Hansa - forøvrigt med et logo, hvor både den tyske ørn og tørfisk indgår. 

I dag kaldes Hansabydelen blot for "Bryggen", og har en bred vifte af restauranter, butikker og gallerier, der skaber en livlig trafik af både lokale og turister. Når du vandrer gennem de trange passager, der skærer sig gennem Bryggen, kommer du på en tidsrejse gennem århundreders historie. Hvis du vil have et indblik i områdets historie, kan du besøge Bryggens Museum, når du rejser til Bergen.

Fisketorget - Bergens udendørsmarked

Midt i Bergen, lige ud mod Vågen, ligger det spraglede marked, som både har en udendørs- og en indendørssektion. Her kan du købe friskfanget fisk, friskkogte rejer, grøntsager, frugt, blomster og selvfølgelig souvenirs. Her er også en lille bager, som du sikkert bliver fristet af, når duften af de friskbagte skillingsboller rammer dig.

Nordens kvarter - lille men med stor atmosfære

Det er som om tiden bliver skruet tilbage, når du går rundt i de smalle gader i det fantastisk hyggelige Nordens kvarter i Bergen. De flot renoverede små træhuse minder mest af alt om store dukkehuse, der måske fortæller lidt om de trange kår, som det tidligere arbejderkvarter bød på. I dag er området et af de mest attraktive i Bergen med boligpriser, der de seneste år er eksploderet. 

På Nordnes finder du også kulturhuset USF Verftet, som er et absolut must. Det kan virke som hele Norges kunstnerudbud og miljø er samlet ét sted. Udstillingerne med malerier, fotos eller anden kunst skifter konstant. Det samme gælder koncerter med alle genrer inden for musik og dans. Området er ganske enkelt som én stor krudttønde fyldt med energi. Kafé Kippers er mødestedet for husets kunstnere og gæster. Det er også et af de steder i Bergen, hvor du kan nyde en af de bedste udsigter og solnedgange over en caffe latte eller en god middag. 

Fløybanen – se det hele lidt fra oven

En af de unikke ting ved Bergen er, hvor tæt naturen er på. Lige ved Bryggen finder du Fløybanen, en kabelbane, som på nogle minutter tager dig op til toppen af Fløyfjellet 320 m.o.h., hvor det er en smuk udsigt over byen, fjorden og fjeldene omkring. Dette er også et godt udgangspunkt for flere vandreture. Den nemme tur er at gå de 3 km ned til centrum igen via gode og brede stier - i rolig tempo tager turen ca. 45 min. Ønsker man en længere tur, kan man følge afmærkede stier til Ulriken, som er det højeste af fjeldene omkring Bergen med sine 643 m.o.h. Turen er på ca. 13 km og du skal beregne 6 timer til turen. Husk gode vandresko samt varmt tøj hvis vejret skifter. Fra Ulriken kan de ekstra friske vælge vandrestien ned til byen, eller man kan tage kabelbanen ned til udkanten af byen, hvorfra der går bus tilbage til centrum.

Du kan selvfølgelig også bare slappe af i Fløyens Folkerestaurant, mens du nyder udsigten over en god frokost. 

Vejret

Bergen er kendt som en af de mest regnfulde byer i Europa, og historien går på turisten, som spørger en lokal dreng om det altid regner så meget. Drengen svarer "Det ved jeg ikke, jeg er kun 7 år". Men lad dig ikke afskrække, da sommeren normalt byder på ok vejr, men når det først begynder at regne, så stopper det ikke inden skyerne er kommet af med alt regnen og dermed er lette nok til at komme over bjergene.

byvandring

Brug en dag på at udforske byen til fods. Start ved den indre havn, hvor du både finder Bergenshus Fæstning, Bryggen fra Hansatiden og fiskemarkedet. Fortsæt eventuelt gåturen ud på halvøen Nordnes, der som nævnt har en række kvarterer med charmerende små, gamle træhuse (søg ind på midten af halvøen for det mest charmerende områder). Går man helt ud til enden kommer man til Akvariet, som også er værd et besøg, hvis man bedre vil forstå livet under vand. På vej tilbage mod centrum kan man lægge vejen forbi universitets-højden, som byder på flot udsigt over centrum.

 

"bergen er ideelt til både by- og fjeldvanding - kort til alt og fotomuligheder rundt hvert et hjørne"

- Anders, Direktør FDM travel


 

Inspiration

Kort

Vis på kort

Kør-selv forslag i Norge