Fjeldplateauet Preikestolen

Mærk suset fra Preikestolens udsigtspunkt

Preikestolen, også kaldet Prædikestolen, er et ikonisk udsigtspunkt højt hævet over Lysefjorden. Plateauet måler ca. 25 x 25 meter og der er 604 meter ned til Lysefjorden nedenunder.

sejltur eller vandretur

Der er to måder at se Preikestolen på...

Den nemme måde er at tage en sightseeingbåd fra Stavanger til Lysefjorden. Turen tager ca. 3 timer. En flot tur, hvor man udover at Preikestolen fra "undersiden" også oplever vandfald og andre interessante steder i Lysefjorden.

Den aktive måde er at køre til Preikestolens besøgscenter og vandre de ca. 3 km ud til selve Preikestolen. Turen indebærer at man vandrer 350 højdemeter, så der skal en ok basis-kondition til. Selve vandreturen tager ca. 4 timer tur-retur, men med køreturen fra Stavanger bør man afsætte en hel dag. Et tip er at køre rigtig tidlig fra Stavanger, så man ikke ender med at gå i kø ad vandrestien til Preikestolen - og husk naturligvis gode vandresko! 

Fra Stavanger kører man under Ryfylke-tunnelen, som er verdens længste undersøiske tunnel med 14,4 km, og hvor man kommer helt ned til 281 meter under havets overflade. Der er to parallelle tunneller med to kørebaner i hver, og der er områder med flerfarvet lys for at bryde det monotome. En sjov oplevelse i sig selv. Bemærk at der, som ved andre undersøiske tunneller, opkræves bompenge.

mission impossible

Overskriften henviser ikke til vandreturen, da den fint kan gennemføres af de fleste med ok kondition. Preikestolen blev nemlig brugt som "location" for den forrygende afslutningsscene i filmen 'Mission Impossible: Fallout'. Tror ikke vi afslører for meget, når vi siger at det ikke var Tom Cruise som faldt udover kanten til sidst.


"medbring vandreskoene og brug en dag til at bestige dette verdenskendte udsigtspunkt"

- Anne, Norge-rejsespecialist i Vejle


 

Inspiration

Kort

Vis på kort

Kør-selv forslag i Norge