Vin i Wien

en hovedstad med vinproduktion

Wien er den eneste hovedstad i verden, der har en vinproduktion af betydning, og du skal ikke snyde dig selv for at opleve det, når du er på ferie i Wien. Det var de gamle romere, der medbragte vinplanterne, da de slog deres lejr op i Wien for omkring 2000 år siden, og lige siden er vinen og hele den kultur, der er omkring dyrkningen og drikningen af den blevet en uundværlig del af Wiens folkesjæl. Hvis du tager til de ydre distrikter i byen, især 16. og 19. distrikt og besøger en af vingårdene der, har du mulighed for at opleve en stemning og en kultur, som er helt enestående. Der går både busser og sporvogne derud, så du kan komme sikkert ud og hjem.

Inspiration

Vin og mad

En vingård i Wien hvor vinbonden sælger sin egen vin kaldes en Heurigen. Siden 1800-tallet har det været tilladt at bonden sælger en bid brød til, men det er i årenes løb blevet til særdeles solide retter. Maden køber du ved en buffet, og så sætter du dig ellers et sted, for det meste udenfor og bestiller den første liter vin og den første liter vand. Der findes ikke et bedre sted at tilbringe en lun sommeraften end på en bænk i haven hos en vinbonde med et krus hvidvin i den ene hånd og et stykke nakkekam i den anden. Derfor fyldes haverne hurtigt af glade wienere, når foråret slår igennem, og der bliver de siddende indtil slutningen af september. Om efteråret lukker mange af Heurigen nemlig et par uger, når den nye vinhøst bringes i hus, og bønderne har travlt med det.

Vin og hygge

Ordet Heurigen betyder ”fra i år”. Vinen, der serveres, er nemlig altid meget ung og smager derfor meget friskt. Den mest udbredte er den friske hvidvinsdrue Grüner Veltliner, men du kan også bare bestille en ”Heurigen”, det er for det meste den bedste og billigste. Fordi der er en have ved stort set alle Heurigen, er det et godt sted at tage børn med. Mange Heurigen har også en legeplads i den ene ende af haven, så ungerne kan hoppe lidt rundt, mens I sidder og smager på varerne. Når vinen perler i glas nummer tre, kan man godt gå hen og blive lidt sentimental. Det er der heldigvis råd for: På mange Heurigen kommer der musikere, som synger om hjerte, smerte, mad og drikke, og om hvor herligt det er at vakle hjem fra Heurigen.

Kort

Vis på kort