Callander - porten til højlandet

En planlagt by fra 1700-tallet

Callanders historie går tilbage til tiden før Jacobiternes oprør mod englænderne i 1739, hvor hertugen af Perth stod bag et af de første forsøg på at anlægge en såkaldt planlagt by. Her var tegnet en by med huse bygget i sten, brede lige gader samt et centralt torv. Hertugen var på den tabende side i oprøret, så han jorde blev konfiskeret og planerne lagt til side de næste 30 år.

Først i 1770’erne blev planen genoptaget og frem kom den planlagte by med Ancaster Square som den centrale plads, hvor kirken og bebyggelsen er lagt rundt om.

Callander kaldes med rette porten til højlandet, da den ligger på forkastningslinjen mellem lavlandet mod syd og højlandet med klipper lige nord for byen. Med jernbanens ankomst til Callander i 1858 var grundlaget for let adgang til højlandet på plads, og det betød at byen allerede i den victorianske æra var et populært turistmål. Så her kan I stoppe på jeres kør-selv-ferie gennem Skotland, og begive jer ud I den travle by med butikker og mange muligheder for at få kaffe og te eller et måltid til frokost eller aften

De første turister ankom imidlertid allerede meget tidligere til Callander. Den romerske hær anlagde en base i Callender på grund af stedets strategiske ved Callander’s Pass, og rundt om Callander finder I minder og ruiner fra denne periode, som fx resterne af det romerske fort Bochastle lige udenfor byen.

Kort

Vis på kort