Oban Distillery

En antydning af saltsprøjt

I to århundreder har den travle fiskerby Oban ligget hvor havet og landet mødes, mellem det vestlige højland og Hebriderne. Oban er en naturlig havn, perfekt til to ting; søfart og whiskyfremstilling på et af Skotlands ældste destillerier.

Oban lokker med en balance mellem efterårsfrugt og havluft, og skylder den lange gæringsproces sin rige højlandskarakter. De små lampeglas-formede kobberkedler, der skaber Oban whisky, er blandt de mindste i Skotland, og den destillerede alkohol afkøles langsom i de snoede trærør der ligger udefor, hvor de påvirkes af den salte havluft, hvilket giver en tydelig smagsdybde, der siges at gå godt samme med 'salted caramel'.


 

Inspiration

på kanten af havet

Oban ligger på grænsen mellem West Highlands og Islands. Det milde, tempererede klima, der opvarmes af Golfstrømmen, adskiller det fra højlandet i en særlig region, kendt for sin robuste naturlige skønhed. Nærheden til kysten giver Oban noget af den saltede karakter, som øerne er kendt for, selv om den er så blid som den bløde regn, der giver fiskerbyen sine frodige omgivelser.

Destilleriet Oban er grundlagt i 1794 af Hugh Stevenson, en lokal købmand og iværksætter, og har siden da været en del af byens rygrad. Mellem 1883 og 1887 gjorde en mand ved navn J. Walter Higgin store forbedringer på destilleriet, i små tempi, for at holde produktion konstant og imødekomme den store  efterspørgsel på Oban Single Malt Scotch Whisky. I dag fremstilles Oban kun ved hjælp af den fineste byg, maltet til destilleriets egen specifikation og endelig destilleret ved brug af disse lampekedler.

Masser af whisky

For ældre læsere vil navnet Oban klinge bekendt, fra filmen 'Masser af Whisky' (med originaltitlen 'Whisky Galore') fra 1949:

Beboerne på den lille skotske ø Todday er dybt fortvivlede og i rigtig dårligt humør - for øen er løbet tør for whisky. En dag forliser et skib ud for øen, og til øboernes store glæde afslører kaptajnen, at skibet er fyldt med whisky, som skulle fragtes til USA. Det kommer som sendt fra himlen, og det lykkes øboerne at redde flere hundrede kasser, inden skibet synker. Året er 1943 og alt synes lutter idyl på den lille ø, men vil dette vare ved? 

Det skal ikke afsløres her. Se den eller gense den!

 

 

Kort

Vis på kort

Oplev Skotland - Skab din egen historie