Slaget ved Culloden Moor

Inspiration

Slaget der ændrede livet i højlandet og skabte United Kingdom

Den 16. april 1746 mødtes engelske tropper og skotske oprørere i et blodigt slag ved landsbyen Culloden lige udenfor Inverness. Slaget varede kun en time, men blev et af de blodigste slag på britisk jord. 1600 mænd mistede livet - de 1500 var Jakobitter. Nederlaget betød enden på Jakobitternes oprør og blev starten på en lang periode med forfølgelser og undertrykkelse af Skotlands folk og kultur. Det blev fx forbudt at bære kilt og spille sækkepibe.

Jakobitternes oprør har mere eller mindre stået på siden 1688 og er mest en strid om kongemagten over det voksende britiske imperium, som store dele af den skotske befolkning ufrivilligt bliver blandet ind i. I 1707 indgik England, Wales og Skotland en unionsaftale, og Storbritannien blev en realitet. Skotterne fra højlandet kæmpede dog fortsat for selvstændighed og indgik en aftale med prins Charles Edward Stuart om i fællesskab at tage Skotland tilbage. Kongehuset Stuart havde opbakning fra Frankrig, der i 1746 lå i krig med England, men da slaget skulle slås d. 16. april, var der ikke megen hjælp at hente, og drømmen om et selvstændigt Skotland døde her.

I det interaktive besøgscenter på Culloden Moor kan I blive meget klogere på hele historien og fordøje historien med en kop kaffe efter endt rundtur.

Kort

Vis på kort