Filmbyen Ystad

Fra Historisk Hanseby til moderne filmby

Med sine ca. 300 pastelfarvede bindingsværkshuse langs brostensbelagte gader og solbeskinnede pladser er Ystad Skånes bedst bevarede middelalderby. Mariakirken samt dele af byens Gråbrødrekloster er fra 1100-tallet, og klosteret er det bedst bevarede og oprindeligt danske franciskanerkloster, sammen med det tilsvarende i Slesvig.

Byen opstod i middelalderen omkring havnen og sildefiskeriet. Ystad nævnes første gang ved sit tidligere danske navn Ysted i skriftlige dokumenter i 1244 i de såkaldte Lund-annaler. Ystad ramtes hårdt i krigene i 1563-70 og i 1644-45, hvor byen blev erobret og plyndret af svenske styrker. Ved freden i Roskilde i 1658 måtte Danmark afstå Ystad sammen med resten af Skånelandene til Sverige.

I dag er Ystad kendt som centrum for svensk filmindustri, og på Ystad Studios Visitor Centre kan I se udstillinger med bl.a. en fotoudstilling om tv-serien Bron samt rekvisitter fra Wallanderfilmene, Henning Mankells kriminalromaner med politimanden Wallander som hovedperson, der foregår i og omkring Ystad.

 

Kort

Vis på kort