Kristianstads Vattenrike

Biosfærereservat og dansk historie

Skal du på kør-selv-ferie i Sverige, kunne det første stop være i Kristianstad. Det er en atmosfærefyldt by med masser af historie. Vores egen Kong Christian 4. grundlagde faktisk Kristianstad som værn mod svenskerne. Han opførte bl.a. Trefoldighedskirken, der ligger centralt tæt på Stora torg og togstationen. Kirken og mange af de historiske bygninger vidner tydeligt om, at byen har været på danske hænder.

Vattenriket

Kristianstads stolthed er vådområdet eller Vattenriket, der er på UNESCOs verdensarvsliste. Det er et smukt område med dejlig og foranderlig natur. Området er stort, 35 x 35 kilometer og Helge å flyder gennem landskabet og ud i havet. Floden er omgivet af vådområder, skyggefulde løvskove og tørre, sandede, dyrkede marker, og den varierede natur skaber stor biodiversitet. Tag i besøgscentret Naturum Vattenriket, hvor naturguider og selve udstillingen fortæller om områdets specielle fugle, fisk og insekter.

Fra besøgscentret kan du let at komme til de 21 besøgspunkter i Kristianstads Vattenrike. Informationstavler, træstier og fugletårne giver jer mulighed for at nyde naturen. I 2005 blev Kristianstads Vattenrike tildelt status som biosfærereservat. Siden da har det fungeret som en model for bæredygtig udvikling under mottoet "Gunstig natur og mennesker". Der er omkring 700 biosfærereservater over hele verden. Kristianstads Vattenrike er det ældste af de fem biosfærereservater i Sverige.

Kort

Vis på kort