Kristianstads Vattenrike

Biosfærereservat og dansk historie

Kristianstad med 40.000 indbyggere er en smuk by i gammel stil. Byen har mange historiske bygninger og er den by i Skåne, som bærer mest præg af at have været dansk. I Kristianstad bør I ikke gå glip af byens vartegn, den imponerende Heliga Trefaldighetskyrka over for Centralstationen. Kirken kaldes også Nordens skønneste renæssancetempel og er opført i 1617-1628 af Christian 4. Dens størrelse og udformning viser, at den danske konge må have haft store planer for sin nye by.

Vattenriket , der er på UNESCOs verdensarvsliste, er et område med dejlig og foranderlig natur. Området er stort, 35 x 35 km og Helge å flyder gennem landskabet og ud i havet. Floden er omgivet af vådområder, skyggefulde løvskove og tørre, sandede, dyrkede marker, og den varierede natur skaber stor biodiversitet. I besøgscentret Naturum Vattenriket fortæller naturguider og udstillingen om områdets specielle fugle, fisk og insekter. 

Fra besøgscentret er det let at komme til de 21 besøgspunkter i Kristianstads Vattenrike. Informationstavler, træstier og fugletårne giver jer mulighed for at nyde naturen. I 2005 blev Kristianstads Vattenrike tildelt status som biosfærereservat. Siden da har det fungeret som en model for bæredygtig udvikling under mottoet "Gunstig natur og mennesker". Der er omkring 600 biosfærereservater over hele verden. Kristianstads Vattenrike er det ældste af de fem biosfærereservater i Sverige.

Kort

Vis på kort

Oplev Sverige - skab din egen historie