Bergen-Belsen KZ-lejr ved Celle

Grufulde minder ved KZ-lejr på Lüneburger Heide

KZ-lejren Bergen-Belsen huskes særligt for de ualmindeligt grufulde vilkår i krigens sidste måneder. Massedød, hunger og hærgende sygdomsepidemier var en del af dagligdagen. Oprindeligt var der tale om en lille lejr, men den blev udvidet og rummede, da den blev befriet, godt 55.000 fanger. Her var ingen gaskamre, men tusinder af de indsatte døde af sygdom og sult. Madrationerne til fangerne var så små, at fangerne i krigens sidste måneder forfaldt til kannibalisme. 

Kroppen fyldes af en særlig stemning ved ankomst til parkeringspladsen. Det her er ikke bare et mindested over nazismens død og ødelæggelse, det er også en kirkegård. Her er på mange måder så fredfyldt, men du skal ikke langt omkring før massegrave og mindesten fører tankerne i retning af rædsel og død i en størrelsesorden, der kan være svær at rumme.

Anne Frank

I Bergen Belsen døde den kendte dagbogsforfatter Anne Frank. Anne Frank blev født den 12. juni 1929 i Frankfurt am Main, hun var jøde. Anne Frank boede i Frankfurt am Main indtil 1933, da nazisterne kom til magten i Frankfurts byråd. Annes mor tog Anne og hendes søster med til Aachen. Hendes far blev i Frankfurt indtil han fik arbejde i Amsterdam og resten af familien flugte efter i 1934. Da Anne Frank blev 13 år i 1942 fik hun i fødselsdagsgave en rød- og hvidternet dagbog. Hun begyndte samme dag at skrive i dagbogen på hollandsk. Derfor tror mange at hun var hollænder, men hun var tysk. Anne Frank døde af tyfus i lejren i 1945. 

Da lejren blev befriet af de allierede tropper i april 1945, beskrev general Glyn Hughes forholdene i lejren således: ”Ingen skildring og intet fotografi kan bare nogenlunde gengive de rædsler, der forefandtes udenfor barakkerne, og indeni var der endnu værre rædselsscener.” 

I 2007 åbnede man her et dokumentationscenter, der indeholder en permanent udstilling, en boghandel, et bibliotek og en museumscafé. De oprindelige bygninger fra koncentrationslejren blev alle fjernet efter krigen, og kun nogle rester af fundamenterne er bevaret. Et spændende, men også barsk besøg, som får de små nakkehår til at rejse sig.  

Anbefalet af Bente, Rejsespecialist

Jeg foretrækker at slappe af og på samme tid få en masse indtryk og oplevelser, når jeg er på ferie. Det kan være på alt fra en længere kør-selv-ferie i fx USA, et krydstogt hvor vi oplever noget nyt hver dag, miniferie i Tyskland, en afslappende solferie sydpå eller en storbyferie i Europa. Jeg vil ikke sige at jeg har en favorit destination, for jeg vil hele tiden gerne opleve nye steder. Men USA står bestemt meget højt på listen med steder som Yellowstone med de enorme bisonokser og New York med et herligt leben.

Kort

Vis på kort