Det Kunsthistoriske Noldehus

Mellem tysk og dansk

Emil Nolde (1867 til 1956) var en tysk kunstner med dansk-frisiske rødder, der blev født i den lille landsby Nolde nær Tønder. Emil Nolde hed oprindeligt Hansen, men tog senere sit efternavn efter fødebyen. Nolde havde stor sympati for nazismen og var medlem af det nordschlesvigske NSDAP, men alligevel blev hans kunst erklæret 'degenereret', og i 1941 fik han forbud mod at male. Så i stedet for at male med olie, som kunne lugtes, begyndte han at male akvareller, de såkaldte 'umalede billeder'. Trods sin lidt blakkede fortid anses Emil Nolde for at være en af Tysklands største ekspressionister. 

Det nuværende museum var tidligere Emil Noldes villa og atelier, som han selv havde tegnet. Byggestilen er i retning af Bauhaus og et helt bevidst modstykke til de stråtækte frisiske gårde. Uanset hvor Nolde boede, anlagde han haver, og da han købte huset i Seebüll, var der kun græs omkring det. Nu blomstrer sværdlilje, ridderspore og storkenæb farverigt i haven, hvor Nolde ofte sad og malede sine akvareller.

Emil Nolde holdt meget af Danmark, men det var bestemt ikke gensidigt, og interessen for hans kunst var meget mindre i Danmark end i det øvrige Europa. Og da Nolde døde og testamenterede 8 billeder til Statens Museum for Kunst, mod at de skulle hænge i den permanente udstilling, tøvede man med at imødekomme forpligtelsen. Først 15 år senere kom malerierne på plads i den permanente udstilling, bl.a maleriet 'Nadveren', der nu anses for at være et af museets mesterværker. 

Kort

Vis på kort