Heidelbergs "Alte Brücke"

Broen med aben

Alte Brücke er opført i sandsten fra Neckardalen og blev oprindeligt bygget af Kurfürste Karl Theodor i det 18. århundrede og forbinder Altstadt med bydelen Neuenheims østlige Neckar-bred. Broen var oprindeligt bygget af træ, men efter at gentagne krige og oversvømmelser havde ødelagt broen, fik Kurfürste Karl Theodor bygget en stenbro sidst i 1700-tallet. På bysiden kan I se den middelalderlige broport, der er en del af den tidligere bymur.

Den 29. marts 1945, i krigens sidste dage, sprængte tyske soldater Neckar-broerne inkl. den gamle bro i luften for at forhindre den allierede fremrykning, men takket være en stor indsamling begyndte man genopbygningen allerede i marts 1946, hvorefter broen kunne indvies året efter i juli 1947.

På broen kan I se statuer af brobyggeren Kurfürste Karl Theodor og den romerske gudinde Minerva samt figurer der symboliserer de vigtigste floder i Kurfürstens område; Rhinen, Mosel, Donau og Isar. Kurfürsten lagde stor vægt på kunst og videnskab, hvorfor et andet monument er dedikeret til visdommens gudinde. Broens beskytter Johannes Nepomuk er afbildet på broens nordbred.

Heidelberg Brückenaffe

Vest for broporten holder Heidelberg Brückenaffe et spejl op mod jer. Bronzeskulpturen blev sat op i 1979, men der var en broabe i Heidelberg så langt tilbage som i det 15. århundrede. På gamle tegninger af byen ses broaben ved siden af tårnet i den nordlige ende af den gamle bro. Tårnet forsvandt dog under Pfalzernes arvekrig sidst i 1600-tallet.

Legenden om denne nysgerrige statue fortæller, at hverken byboerne eller de mennesker, der boede uden for byen, var bedre end de andre, og at de skulle se sig over skulderen, når de krydsede broen for at huske dette.

Aben er et symbol på grimhed, skamløshed, lyst og forfængelighed. Hans nøgne bagdel symboliserer grimhed, men også lidenskab. Spejlet og ringen symboliserer forfængelighed. Med højre hånd strækker han pegefingeren og lillefingeren mod jer, hvormed han afværger det onde øje. Hvis I stryger spejlet, giver det velstand, og hvis I stryger over højre hånds udstrakte fingre, kommer I tilbage til Heidelberg. At stryge musene (kunstnerens varemærke) betyder mange børn, så pas på med det!

Kort

Vis på kort