Himmelskiven fra Nebra

En hilsen fra bronzealderen

Logo - I samarbejde med Sachsen-Anhalt

Nebra Himmelsscheibe (Himmelskive), en mellem 3700 til 4100 år gammel cirkulær bronzeplade med applikationer i guld, er den ældste kendte konkrete gengivelse af himlen. Skiven stammer fra ​​Aunjetitz-kulturen i Centraleuropa fra den tidlige bronzealder og viser astronomiske fænomener og religiøse symboler og betragtes som et af de vigtigste arkæologiske fund fra denne periode. Nebra Himmelscheibe har været UNESCO Verdensarv siden juni 2013.

Skiven blev fundet den 4. juli 1999 af gravrøvere på Mittelberg i det daværende Ziegelroda-samfund nær byen Nebra i Sachsen-Anhalt. Siden 2002 har den været udstillet på Landesmuseums für Vorgeschichte Sachsen-Anhalt i Halle. 

Den 20. juni 2007 blev multimediebesøgscentret "Arche Nebra" nær opdagelsesstedet ved Steinklöbe 16 i Nebra indviet. Her findes både en permanent udstilling og et planetarium, hvor du får en ca. 20 min. lang rejse gennem bronze-alderens stjernehimmel og en fantastisk forklaring på skivens betydning og de fænomener skiven udtrykker.

Kort

Vis på kort