Tysklands oversete juveler

6 dages kør-selv-forslag til tysklands oversete juveler

Tyskland gemmer på et utal af spændende og fascinerende byer, som man desværre aldrig rigtig kommer i nærheden af. Derfor har vi lavet dette turforslag der går uden om den slagne vej. Glem alt om Berlin, Leipzig og Hamborg - og glæd jer til Potsdam, Halle og Erfurt. 

Vi kan naturligvis tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I får skræddersyet jeres personlige drømmerejse gennem Tysklands fantastiske natur og spændende byer.

Fra 2.995 kr.
pr. person i dobbeltværelse i 5 nætter (sommer 2020)

Rejseperiode: 
Hele året
Vi anbefaler april - oktober 2020

Startdag:
Daglig

Varighed:
6 dage/5 nætter

Længde:
1.000 km

Vi skræddersyer din kør-selv-ferie
- kontakt vores rejsespecialister:

Få et tilbud

 

 

Dagsprogram

Velkommen til Potsdam og UNESCO Verdensarv

Potsdam står desværre i skyggen af Berlin, og anses ofte som blot en af storbyens forstæder. Det er synd og skam, for Potsdam har så meget at byde på, at et par dage langt fra er nok, hvis man byens mange spændende seværdigheder. Mange er endda er på UNESCO's Verdenarvsliste.

Mest spektakulær er nok det charmende Holländisches Viertel, 134 røde teglstenshuse bygget i 1730'erne. Her oplever man en helt særlig stemning med boliger, hyggelige baggårde, butikker, gallerier, restauranter og utraditionelle værtshuse. Af byens pladser er nok Neuer Markt fra det 17. og 18. århundrede den smukkeste og samtidig en af Europas bedst bevarede barokpladser. Byen byder også på hele tre byporte, den ene smukkere end den anden; Brandenburger Tor, en monumental triumfbue til minde om syvårskrigen, Jägertor, opkaldt efter det kurfyrstelige Jägerhof nord for byen og Nauener Tor, et vidunderligt eksempel på engelsk nygotisk stil.

Potsdam er omgivet af vand og derfor er en tur på byens vandveje absolut et must. Med Weisser Flottes skibe kan I vælge mellem en Schlösser- og en Havelseenrundfahrt, og begge kan absolut anbefales. Vælger I slotsrundturen kommer I også under Glienicke Brücke der forbinder Potsdam med Berlin, og hvor der flere gange blev udvekslet spioner mellem Øst og Vest op til 1980'erne.

I Potsdam kan I med fordel leje en cykel, da man nemt kommer rundt i byen og til alle dens seværdigheder, også selv om det ikke er tilladt at køre ind i f.eks. parken ved Schloss Sanssouci.

Overnatning i Potsdam

Potsdam: Mellem slotte og søer

Schloss Sanssouci
Start dagen med besøg er det pragtfulde rokokoslot Sanssouci, og det er en god idé at komme tidligt, for at undgå de lange køer for at komme ind på slottet. Selve slottet er langt og smalt og det var netop Fredrik den Stores ønske at komme "tæt på naturen". På de smukke terrasser foran slottet dyrkes blommer, figner og vindruer og fra slottet har I en formidabel udsigt over det fornemme parklandskab. Og netop parken er en oplevelse i sig selv med Neues Palais længst væk, kinesisk tehus, romerske bade, orangeri, mølle m.m. Det er dog forbudt at cykle i parken, men gerne rundt om den.

Schloss Cecilienhof
Næste punkt er et besøg i Schloss Cecilienhof, opført af Kaiser Wilhelm II til sin ældste søn Kronprins Wilhelm og hans hustru Cecilie von Mecklenburg-Schwerin. Her afholdtes i sommeren 1945 Potsdamkonferencen, hvor Churchill, Truman og Stalin mødtes og delte Europa. Idag kan I besøge arbejdsværelserne og konferencesalen, hvor forhandlingerne foregik og hvor alt henstår som i sommeren '45. Og når man nu er der, vil det være passende med en spadseretur ned til Jungfernsee, hvor der ligger en lille restaurant "Meierei" med eget bryggeri.

Alexandrowka
Potsdam byder også på en russisk koloni Alexandrowka, der består af 13 russiske træhuse fra 1826. De russiske huse er omgivet af store haver, som lå de på en eng og ikke midt i Potsdam. På bakken nord for kolonien ligger en russisk-ortodoks Alexander-Newski kirke. Hus nr. 1 byder på et lille museum og en restaurant.

Babelsberg
Også filmbyen Babelsberg er et besøg værd. Babelsberg er en af Europs største og ældste filmbyer, hvor der er optaget mere end 3.000 film- og tv-produktioner fra hele verden, og fra marts til oktober kan man besøge Babelsberg og få et underholdende indblik bag kulisserne i denne tyske drømmefabrik. 

Overnatning i Potsdam

Halle, Händel og Halloren (270 km)

Halle
Händelbyen Halle (Saale) er en hyggelig by med et charmerende centrum, hvor det nok skulle være muligt at finde en god restaurnt til frokosten, når I først har kigget lidt på byen. Her boede Händel fra 1685 til 1702 og idag findes Händel-Haus i hans fødehjem, med alt hvad der er værd at vide om komponisten. Også vores egen Struesee stammede fra Halle hvor han også blev uddannet til læge. Ikke at det hjalp ham da han blev halshugget i 1772 på Østre Fælled for majestætsfornærmelse.

Inden turen går videre et der måske tid til et besøg på Landesmuseum, hvor kan man se et helt enestående fund, nemlig Himmelskiven fra Nebra, en pendant til vores hjemlige solvogn, som viser bronzealderens nattehimmel. Endelig kan besøget i Halle sluttes med et visit på Halloren- und Saline museum, hvor man fremstiller salt som i de gode gamle dage, og hvor medlemmer af "Salzwirker-Brüderschaft im Thale zu Halle" kaldes Halloren.

Og hvis man har lyst til at se det hele sådan lidt fra oven, kan man bestige de 225 trin op i de to "Hausmannstürme" på Marktkirche. Og når man endelig er kommet derop, er de to tårne forbundet med en gangbro, hvorfra man har en eventyrlig udsigt over hele Halle by. 

Overnatning i Halle

Erfurts fantastiske Altstadt (120 km)

Man skal absolut ikke tage fejl af Erfurts måske lidt usexede klang, for I bliver såre overraskede, på den gode måde, når I først har parkeret bilen og er på vej ud i byen.

For Erfurt med sine mange tårne, broer, middelalderlige charme og righoldige historie kan kun vække begejstring. Erfurts Altstadt er en af de største i Tyskland. Den første bykerne stammer tilbage fra år 1066 og var omgivet af en bymur og i det 15. århundrede var der allerede kommet yderligere to ringmure, grundet byens hastige vækst. Her tilbyder sig et væld af små butikker, bierstuber, restauranter og caféer, og man kan nemt føle sig hensat til svundne tider.

Floden Gera løber igennem Erfurts Altstadt og krydses af flere broer, men mest spektakulær er middelalderbroen Krämerbrücke, den længste bro i Europa der i hele sin længde er bebygget med bindingsværkshuse med beboelse, kunsthåndværk, gallerier, små vinstuer, musik- og antikvitetsbutikker.

Det var Luther, der boede i byens augustinerkloster i fem år, der kaldte Erfurt for byen med de mange tårne. Her er 25 sognekirker, 15 klostre og 10 kapeller der alle strækker sig mod himlen i et forsøg på at overgå hinanden. Hver især byder de mange kirker på forskellige attraktioner fra frit svingende klokker til 18 meter høje glasmalerier.
Her findes også Europas ældste synagoge, Alte Synagoge, der er særdeles velbevaret, og som idag er et spændende museum med mange sjældne klenodier.

I Erfurt kan I glæde jer over byens kulturelle rigdomme, for eksempel i Museum für Thüringer Volkskunde på Juri-Gagarin-Ring, i Angermuseum, byens kunstmuseum eller i Stadtmuseum, der ligger i „Haus zum Stockfisch“, et af de mest repræsentative renæssancehuse.

Hvis I har mere tid, bør I unde jer endnu en tur gennem Michaelisstrasse i den historiske bykerne. Gaden er ca. 350 m lang fra Moritzstrasse til Benediktsplatz ved Krämerbrücke og er en af de ældste gader i Erfurt med byggeri, der næsten kun stammer fra 16- og 17-hundredetallet. Og som et plus byder gaden på en stribe restauranter, barer og caféer. 

Overnatning i Erfurt 

Eisenach, Hainich og Weimar (250 km)

Fra Erfurt kan I nemt besøge Eisenach i den vestlige udkant af Thüringer Wald. Her blev Johann Sebastian Bach født og døbt i 1685, og Martin Luther boede her i nogen tid som barn og senere som reformator. Vores egen eventyrforfatter Hans Christian Andersen besøgte også byen i sin tid i Thüringen, hvilket huskes af hovedpersonen i hans eventyr "Pebersvendens Nathue".

Det kan være en god idé at starte med en rundtur i den hyggelige Altstadt for at danne sig et overblik og måske også planlægge resten af dagen. Er man til klassisk musik, må man have en musikalsk velkomst og besøge Bachhaus. På turen rundt i byen får I også de første glimt af Wartburg, som står på programmet i morgen. Og ved foden af Wartburg ligger Eisenachs maleriske og fredede villakvarter. Rund dagen af på en hyggelig restaurant i Altstadt, hvor I også kan stifte bekendtskab med den thüringske ”Schwarzbier”, en sort øl, der i Eisenach kaldes Schwarzer Esel (sort æsel).

Ikke langt fra Eisenach ligger Hainich National Park, der er en del af Europas sidste bøge-urskov og ligeledes en del af UNESCOs Verdenarv. Herfra videre til Gotha, der var residens for hertugerne af Sachsen-Coburg og Gotha. På Schloss Friedenstein, Tysklands største tidlige barok slotsanlæg, kan I blandt andet beundre hertugernes storslåede gemakker. Familien var beslægtet med næsten alle kongehuse i Europa, inkl. det danske. Den mest berømte repræsentant er imidlertid Prins Albert, der blev gift med den engelske Dronning Victoria.

Dagens tur går videre forbi til Weimar. Byen er kendt som en kulturel metropol af europæisk betydning og har adskillige steder på UNESCOs verdensarvsliste, bl.a. paladser, haver og kunstsamlinger fra Weimars hertuger, digterne Goethe og Schillers huse og steder fra den tidlige Bauhaus-historie.

På vej tilbage Erfurt kan I besøge mindesmærket for den tidligere koncentrationslejr Buchenwald, der fortæller om et af Tysklands og Europas mørkeste kapitel.

Overnatning i Erfurt

Hjemrejse

Så er det tid til at vende næsen hjemad - eller fortsætte på en af FDM travels andre kør-selv-ture.

kort

Vis på kort

galleri

priser

Fra 2.995 kr. pr. person

Prisen inkluderer

  • 5 overnatninger i dobbeltværelse
     

Prisen INKLUDERER IKKE

  • Flybilletter
  • Billeje
  • Udflugter og entrebilletter

 

Om rejsen

2 overnatninger i Potsdam
1 overnatning i Halle
2 overnatninger i Erfurt
 

ekstra oplevelser

I kan også køre ruten omvendt, forlænge opholdet med nogle ekstra dage i Potsdam, Halle eller Erfurt, eller kombinere med andre af vores kør-selv-forslag. 

Vi kan tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I selv er med til at skabe jeres personlige drømmerejse.

Få et tilbud

Vi glæder os til at skabe din drømmerejse

  • Vi er altid tæt på dig med 6 butikker
  • Få personlig rådgivning fra vores dedikerede rejsespecialister 
  • Vi er kåret til Danmarks Bedste Ferierejsebureau 2019

X

Gammel Havn 1
9000 Aalborg
Danmark

mail 70116011
X

Søndergade 70, 1. etage
8000 Aarhus
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kongens Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Kattebjerg 3
4700 Næstved
Danmark

mail 70116011
X

Kongensgade 9, 1 etage
5000 Odense
Danmark

mail 70116011
X

Dæmningen 47
7100 Vejle
Danmark

mail 70116011