Lüneburg - Byen bygget på salt

Hjemstedet for det hvide guld

Hansebyen Lüneburg emmer af historie og spændende oplevelser. I den smukke by, som ligger på Lüneburger Heide i det nordøstlige Niedersachsen, får du et indblik i byens væsentlige betydning igennem århundrede. I byens centrum kan du se bemærkelsesværdige borgerhuse, gavlhuse og kirker som heldigvis har overlevet både 2. verdenskrig og trediveårskrigen. Lüneburg var kendt for sin enorme salthandel, og netop saltet har haft stor betydning for byen.

Alle kender til salt. Salt er hvidt, salt gør dig tørstig, salt er lugtfrit, salt er et iøjnefaldende hvidt korn – og det er netop dette lille krystal gør livet på jorden muligt! Salt er en byggesten i livet og vitalt for vores kroppe. Som et af de ældste kulturelle aktiver har det haft en afgørende indflydelse på menneskets historie. Det er ikke for ingenting, at det har tilnavnet "det hvide guld". Særligt Lüneburg var frontløber, når det kom til udvinding af salt. Lüneburgs ældre bydel ligger på en salthorst, som er en stor samling af fast stensalt i undergrunden.

Sagnet fortæller, at en jæger nedlagde et vildsvin, der havde væltet sig i saltet og dermed opdagende det værdifulde mineral. En knogle fra den legendariske saltso hænger i dag som minde på det enestående gamle rådhus, der rejser sig majestætisk for enden af byens torv. 

Hvis historien interesserer dig særlig meget, skal du besøge det historiske område mellem Lüneburg salthorst – i dag Deutsches Salzmuseum – og Kalkberg. Husene i dette område står ovenpå salthorsten, som er blev udvasket af grundvandet, hvilket betyder, at jordoverfladen sænker sig markant. En del bygninger måtte rives ned, da jordbunden, som en overgang sank op til 5 cm. om året, ikke længere var stabil. Desuden var saltfremstillingen ikke rentabel, og i 1980  besluttede man at stoppe saltudvinding i Lüneburg.

Salthorstbygningen huser i dag Deutsches Salzmuseum. Her har du mulighed for at gå endnu mere i dybden med saltets betydning for Lüneburg, samt at blive klogere på Lüneburgs monopol på salthandel i flere århundreder.

Anbefalet af Kenneth, Rejsespecialist

Af de mange oplevelser jeg har fået, må mine favoritdestinationer være Australien, New Zealand og Island. De 3 lande byder på et sammensurium af naturlige seværdigheder – alt fra høje bjerge, lange hvide sandstrande, gletsjere, aktive vulkaner, storslåede gejsere, regnskove, brusende floder til et enestående og unikt dyreliv. Det opleves bedst på en kør-selv-ferie, da man har friheden til at forfølge den ultimative rejsedrøm. Det kan være i et motorhome, på motorcykel eller i bil. Man er ikke tvunget til at tage den lige vej – men har muligheden for at tage en omvej, smutvej eller bagvej.

Kort

Vis på kort