Middelalderbyen Quedlinburg

Bindingsværkshusenes højborg kom på UNESCOs liste i 1994

Logo - I samarbejde med Sachsen-Anhalt

Den over tusind år gamle by Quedlinburg, beliggende ved Harzens nordøstlige kant, er en levende by i en konstant konflikt mellem fortid og nutid. Slottet og St. Sevatius-kirken troner over byen, rådhuset fra 1320 gemmer sig bag grønt løv og rødblomstrende pelargonier i sommermånederne, rødglødende tegltage glimter i solen og stemmerne runger stille i brostensgaderne. Du føler næsten, at du bliver taget med flere hundrede år tilbage i tiden, når du på din kør-selv-ferie i Harzen går rundt i Quedlinburg med de mere end 1.000 fredede bindingsværkshuse, der er perfekt uperfekte i deres skævheder.

Også UNESCO har opdaget byens historiske vigtighed og givet den status som verdens kulturarv. Så husk kameraet, for motiverne dukker op alle vegne.

St. Servatiuskirken - UNESCO-byens top-attraktion

Quedlinburgs helt store attraktion er den store St. Servatiuskirke, der skuer ud over byen fra slotsbjerget. Heroppe på bjerget havde en amerikansk officer ved 2. Verdenskrigs afslutning ansvaret for at passe på en dyrebar skat, der lå gemt i St. Servatius-kirkens skatkammer. Det blev for stor en fristelse, og da han drog hjem til Texas, smuglede han nogle af kostbarhederne med hjem. Tre millioner amerikanske dollars måtte Quedlinburg betale, da byen efter genforeningen købte de stjålne mesterværker i guldsmedekunst, udskårne klenodier i elfenben, træskærerkunst og ældgamle stentryk tilbage.

 

Inspiration

Slottet og hofdigteren

Quedlinburgs slotsbjerg hæver sig majestætisk op over byens gamle centrum. Vejen derop er en slalom-tur ad maleriske gyder og stejle småveje. Opad og videre opad går det mellem skæve huse med sporadiske kig ind til idylliske gårdhaver. Caféer og restauranter afløser kunsthåndværkere og gallerier. På pladsen nedenfor slottet ligger det gamle Klopstockhus, opkaldt efter digteren Friedrich Gottlieb Klopstock, som blev knyttet til Danmark, da han var hofdigter under kong Frederik 5. Huset har siden været indrettet som museum for Klopstock og andre af Quedlinburgs berømte bysbørn.

Værd at besøge rundt om Quedlinburg

En lille samling huse ligger tæt omkring Münzenberg, en lille Quedlinburg-forstad, der løfter sig op på en sandstensknold. Fattige folk brugte materialerne fra et nedbrændt kloster og byggede videre i et snirklet gadeforløb omkring de halvt nedbrændte klostermure, og helt op til i dag har en adresse på Münzenberg smagt lidt af fy-ord. Men nu er det et nuttet og eftertragtet kvarter med pyntelige gader og istandsatte huse. En tur rundt på den lille bakkeknold i Quedlinburg er en oplevelse værd.

Tag også svævebanen til det sagnomspundne Thale, hvor hekse og troldmænd efter sigende samles, og se hvad heksene brygger på bjerget. Prøv også turen med damptog fra Quedlinburg til stationen på Brocken i ca. 1000 meters højde, hvor toget trækkes af et damplokomotiv fra 1897.

Kort

Vis på kort