Smagen af Franken

Udforsk det frankiske køkken

Franken er et vidunderligt sted at spise, men det er ikke for de svagthjertede. Der er generelt masser af kød involveret, og ligesom i Middelalderen er fedt kød værdsat. Som andre dele af Tyskland er der i Franken tunge kødretter på menuen – det er altså ikke på de lokale værtshuse og kroer, du skal forvente at se en vegetarisk ret blive serveret.

Det frankiske køkken har med Nürnberg været et stort centrum for områdets kogekunst. Franken er også kendt for sine vine og øl. Rejser du gennem den frankiske vinrute, på begge sider af Main-floden, vil du få mulighed for at prøve de lokale vine, der sælges i særprægede grønne vinflasker, kendt som Bocksbeutel. Franken kan også prale af at have flest bryggerier per kvadratkilometer på jordkloden.

Disse traditionelle specialiteter skal du prøve i området

Rauchbier i Bamberg
Den mørke farve og den røgfyldte aroma, er karakteristikaene for Bambergs røget øl. Mens mange øl plejede at falde ind under denne kategori, er røget øl nu en Bamberg-specialitet. Ifølge legenden blev den røget øl skabt ved en tilfældighed. En brand i et bryggeri fik røgen til at strømme gennem den lagrede malt. Da bryggeren ikke havde råd til at bortskaffe den, brugte han den til at brygge en øl, der i modstrid med forventningerne var meget populær hos bryggerens kunder. Sidenhen er mange øl klassificeret som Rauchbier, da bryggerierne tørrer maltet over åbne brændeovne. I dag bruges øllet også som ingrediens i mange lokale retter.
    
Bratwürste

Disse specialpølser fra Nürnberg er kendt langt ud over Tysklands grænser. Takket være en beskyttelse, som har eksisteret siden middelalderen, forbliver kvaliteten af denne 8 centimeter lange pølse konstant. I 2003 blev Nürnberg Bratwurst registreret som den første bratwurst nogensinde i EU's kulinariske register over beskyttede ingredienser.

Det grilles normalt over bøgetræ og serveres med sennep eller peberrod. Typiske tilbehør inkluderer sauerkraut, kartoffelsalat eller nybagt lokalt brød. Ud over den grillede version kan disse pølser tilberedes som Saure Zipfel – en sammensætning af eddike, løg, vin og forskellige krydderier.

Nürnberger Lebkuchen
Bagekunsten i Nürnberg er også fantastisk. Især Lebkuchen har være påskønnet siden middelalderen. Lebkuchen er en honningkage, som byen i dag producerer tonsvis af hvert år – mange af dem pakket i farverige dåser og fragtes til hele verden

 

Krydr den tyske gastronomi med bindingsværker

Udover dejlig mad og drikke, kan du i Franken-området også opleve en perlerække af små, hyggelige bindingsværksbyer på den godt 400 km lange rute, der starter i Ochsenfurt syd for Würtzburg og slutter i Zeil am Main midt imellem Bamberg og Schweinfurt. Se mere om den tyske bindingsværksvej.

Kort

Vis på kort