Tordenskiold - en ægte søhelt begravet

en fatal duel i Gleidingen ved Hannover

Vores brave søhelt Tordenskiold, som Gud og hvermand kender fra tændstikæsker, blev født i Trondheim den 28. oktober 1690 og fik navnet Peter Jansen Wessel. Som stor knægt sejlede han på trekantsruten mellem Ghana, Vestindien og Danmark som skibsdreng, men blev optaget på Søakademiet og fik kommandoen over en nybygget fregat 'Løvendals Galej' allerede 3 år senere.

I 1716 blev han adlet Tordenskiold og senere samme år tog hans glorværdige, omend korte, karriere fart, og han endte som viceadmiral. Da krigen var slut rejste Tordenskiold til Tyskland, hvor han i Hannover kom i klammeri med flere personer, bl.a. den svenske oberst Jacob Axel Staël von Holstein, muligvis over en påstand om falskspil. Det endte med at obersten krævede oprejsning og dermed var der lagt op til en duel. Det valgte våben var en kårde og det var vist ikke meningen at nogen skulle dø, men det endte på tragisk vis med, at Tordenskiold fik et dødeligt stik efter blot et minuts fægteri. Tordenskiold døde 12. november 1720 i Gleidingen i Laatzen ved Hannover.

Tordenskiold lig blev herefter bragt til Holmens Kirke i København, hvor det lå i næsten 100 år, før Frederik 6. fik lavet en marmorsarkofag som blev stillet i det store gravkapel. Men først i 1995 fik Tordenskiold en kristen begravelse.

Mindesmærket i Gleidingen

Mindesmærket er en opretstående sten med indskriften Tordenskiold på den ene side og hans fødsels- og dødsdag på den anden side, står i en lille mindelund - på Tordenskioldstraße - i et stille villakvarter i Gleidingen, hvor de færreste har hørt om Donnerschild, som Tordenskiold hedder på tysk.

Kort

Vis på kort