Danskerbyen Elk Horn

dannebrog hænger side og side med Stars and Stripes

Du vil hurtigt føle dig hjemme, hvis du besøger den lille by Elk Horn midt på prærien i Iowa. En vaskeægte gammel dansk mølle* fra 1848, står som et stolt vartegn for byen og et dansk museum fortæller historien om, hvordan den danske kultur har sat sig præg på denne del af Iowa. Du vil også støde på navne som Jens, Hansen og Pedersen. Selve byen blev grundlagt af danske immigranter i 1901, mens de første danskere der bosatte sig i området var Christian og Marie Jensen tilbage i 1868.

Det er en oplevelse at slentrer gennem Elk Horns små gader, hvor det danske flag hænger og flagrer i vinden side og side med Stars and Stripes. Du finder også nogle velbevarede danske bygninger og monumenter, der er levn fra vores forfædre, der tog chancen og drog mod vest. I 2014 tog brødrene Price til byen, hvor de satte tænderne i frikadeller og rullepølse og til deres overraskelse blev medisterpølse og æbleskiver serveret til morgenmad – velbekomme.

* Den danske mølle er den eneste fungerende af sin slag i hele USA. Møllen blev købt og skilt i Nørre Snede, hvorefter den blev fragtet og genopbygget i 1976 med hjælp fra mange frivillige. Møllen er blevet en af de mest populære turistattraktioner i Iowa.

Kører du vestpå mod staten Nebraska på Interstate 80 og tager Exit 54, er der ca. 10 kilometer til Elk Horn.

Kort

Vis på kort