Dolly Parton-statuen i Sevierville

Besøg Dollys fødeby

Sevierville, udtales ’’suh·veeuh·vil’’, er klart et stop værd, hvis du er i det østlige Tennessee. Det lille downtown er en hyggelig bydel med en lokal vibe, mange gode restauranter, nogle lokale butikker - og lidt uden for downtown et Tanger Outlets center. Men ellers ikke de store seværdigheder. Byen ligger som en aflang tange langs Highway 441, der passerer igennem.

Foran County Courthouse (retsbygningen) står en statue af Dolly Parton. Statuen, der er i bronze, er i naturlig størrelse og viser en ung Dolly, der sidder og spiller guitar. Et besøg ved statuen har vist sig at være en god måde at komme tæt på Dolly, og der er ikke mange besøgende i byen, der IKKE får taget en selfie her - sammen med countrymusik-legenden. På en lille tur rundt i byen vil du også se nogle gavlmalerier, hvori der indgår en lille lyshåret pige. Det er naturligvis også Dolly Parton, der er gengivet her.

Det var netop her i Sevierville, at Dolly Parton blev født i 1946. Hun var nummer 4 ud af en søskendeflok på 12 børn. Hun voksede op under fattige kår og familien boede i her i det østlige Tennessee. Som 7 årig fik Dolly en guitar, som hun hurtigt lærte at spille på. At hun havde talent, var der ikke meget tvivl om. Bare 10 år gammel var hun første gang i radioen og som 12-årig, deltog hun i sin første TV optræden. Allerede året efter (som 13-årig) optrådte hun på scenen i Grand Ole Opry i Nashville. Dolly har skrevet mere end 3.000 sange, og hun er i dag blandt en af de rigeste nulevende musikere. Men hendes opvækst i en fattig familie, har hun på intet tidspunkt glemt, og hun er kendt og elsket for at have begge ben godt plantet på jorden.

I 1986 blev Dolly medejer af en forlystelsespark, der i den forbindelse ændrede navn til Dollywood. I dag er Dollywood områdets største virksomhed og et af de mest besøgte forlystelsesparker i hele USA.  

I Danmark har Dolly Parton ikke den helt store stjerne status, men spørger man indbyggerne i staten Tennessee, så er historien en helt anden. Her forguder man Dolly, og det er ikke uden grund. Dolly gør en kæmpe forskel i lokalsamfundet ,og hun er kendt for at donere store beløb til velgørende formål.

Hatten af for Dolly Parton – hun er en sand stjerne.

Kort

Vis på kort