Lewis & Clarks vinterbase Fort Mandan i North Dakota

Vil du opleve, hvad de opdagelsesrejsende fandt?

Tæt på Missouri-floden i staten North Dakota - lige ved byen Washburn - findes en lille, men vigtig note i USA's historie. Her finder du nemlig Fort Mandan en replika af det fort, der tjente som hjem og base for de to opdagelsesrejsende Lewis og Clark i vinteren 1804 -1805. Det var herfra de fortsatte deres ekspedition - den første amerikanske ekspedition til det vestlige USA - og det var her, de mødte mange af de mennesker, der på hver sin måde formede én af de vigtigste rejser i USAs historie.

I Fort Mandan bliver disser historier vakt til live, mens du får en smag på livet som opdagelsesrejsende, som det var for godt 200 år siden.

Inspiration

Hvem var Lewis & Clark?

I 1804 sendte præsident Thomas Jefferson en lille ekspedition bestående af frivillige soldater af sted fra Pittsburg, Pennsylvania. De skulle, som de første amerikanere, rejse vestpå langs Missouri-floden med det formål at finde en direkte vandvej (læs: handelsrute) til Stillehavet.

Undervejs skulle de etablere handelsforbindelser til de indfødte amerikanske stammer og udforske det store landområde (det, der i dag udgør meget af Midtvesten og mere til), som præsidenten havde købt af Frankrig i 1803. Gruppen bestående af ni mænd blev ledet af kaptajn Meriwether Lewis og løjtnant William Clark. Historierne fra deres tur og de bekendtskaber de gjorde undervejs er i dag en vigtig del af amerikansk historie.

Træd ind i historien i Fort Mandan

Omkring oktober 1804 var Lewis og Clark's ekspedition nået frem til North Dakota. Efter mødet med de gæstfrie lokale stammer Mandan og Hidatsa besluttede de at bygge deres vinter-base i nærheden af hele fem af de Mandan- og Hidatsa-byer. Når du i dag besøger det rekonstruerede trekantede træfort er det ikke blot en fortælling om, hvordan soldaterne boede og levede, men derimod om de mennesker, de mødte, og de opdagelser, de gjorde, der formede deres ekspedition. Hør fx om hvordan de mødte Sacagawea - den indfødte kvinde, der med sit nyfødte barn på ryggen guidede dem på deres videre færd - og alle de andre historiske personer, som alle mødtes i denne lille lomme i historien.


"Du kan høre meget mere om Lewis, Clark og ekspeditionen på Lewis & Clark Interpretive Center, der ligger små ti minutters kørsel fra Fort Mandan. Eller du kan besøge Knife River Indian Villages National Historic Site, der ligger godt 30 minutter fra Fort Mandan, for at få et rigtig spændende indblik i de indfødte amerikanere, der boede i området"

- Birgitte, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort