Mesa Verde National Park, Colorado

Besøg USA´s vildeste klippeby

Mesa Verde National Park overrasker mange – den ligger i et stort skovklædt plateau i mere end 2.000 meters højde, der pludselig brydes af store kløfter. Det er her, du pludselig få øje på klippebyer indbygget under klippefremspring men et godt stykke over bunden. Her boede hundredvis af det forhistoriske Anasazi-folk i klippebeboelser, der dannede hele klippelandsbysamfund fra år 500 og helt frem til 1300-tallet. Du kan selv vandre i området, men vil du helt tæt på de meste kendte beboelser som fx Cliff Palace, skal du på en guidet tur – de er desværre ikke for gangbesværede.

Inspiration

Et godt besøg starter i Visitor Center

Når du kommer kørende via Highway 160, ligger Mesa Verde Visitor Center midt mellem byerne Mancos og Cortez. Her kan I hente værdifuld information om parken, se udstillinger om de indfødte amerikanere, deres lertøj og smykker. Det er også herfra, I kan tage på guidede ture til fx Cliff Palace, der er en af Anasazi-folkets klippebeboelser med mere end 200 rum og 23 fællesrum. Mesa Verde National Park har mere end mere end 5.000 steder af arkæologisk betydning og 600 klippebeboelser og selv i dag udgraves der stadig i området. Området har siden 1978 været på UNESCO verdensarvsliste.

Kør-selv i nationalparken

Det er nemt at komme rundt i nationalparken og fra Mesa Verde Visitor Center er der kun 35 kilometers kørsel ind til Cliff Palace og Balcony House, hvor du kommer gennem landskaber med udsigter til fx imponerende Rocky Mountains. Der er flere steder, du kan stoppe for at strække benene og tage billeder – bl.a. Far View Terrace Cafe.

Hvorfor byggede man på stejle klippeskrænter?

Når du står og ser ned i kløfterne og de mange klippebeboelser, spekulerer du måske over, hvor urbefolkningen placerede deres bysamfund, på så ufremkommelige steder. Teorierne går på, at de med deres placering under et klippefremspring og et godt stykke over bunden, gav beskyttelse mod vejr fra ovenfra og vilde dyr og fjender nedenfra. Hvorfor flyttede de efter 700 år – måske pga. en tørkeperiode, der varede mere end 20 år, så deres vandreservoirer tørrede ud.


" Tip: Bestil en guidet tur i forvejen, da de hurtig bliver udsolgt. Turene kræver klatring på høje stiger og smalle gange, så du skal ikke lide af højdeskræk. "

- Alan, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort