Dartmoor National Park

Oplev Englands fascinerende hedelandskaber

Vil du opleve et af Englands mest fascinerende landskaber? Så skal du besøge Dartmoor National Park, der ligger i Sydenglands smukke Devon-region. Landskabet her er et samsurium af langstrakte heder, granitklipper, moser og frodige dalbunde. De jævnlige tågebanker, der flyder ind over det 945 km2 store naturområde, skaber en aura af mystik, der til alle tider har inspireret til spøgelseshistorier og myter. På din kør-selv-ferie venter der spændende oplevelser og vandreture blandt idylliske landsbyer, kunstneriske klippeformationer, vandfald og fortidslevn.

Læs også mere om myter og legender i Dartmoor Pational Park.

Inspiration

Et samsurium af vild natur

De i forvejen smalle sydengelske veje bliver endnu smallere, så snart bilen rasler over færistene (cattle grids), der på snedig vis holder dyrene inde i Dartmoor National Park. Høje naturhegn, der flankerer vejene, gør køreturen til en lidt langsom færd. Køer og de berømte Dartmoor-ponyer, der går frit rundt og græsser i vejkanterne, er tilsyneladende ligeglade med bilerne, der langsomt lister sig forbi dem med kameraer hængende ud af vinduerne. På ganske få kilometer forandrer landskabet sig fra skaldede granitklipper og langstrakt hede, der på én gang virker goldt og frodigt med vindblæste træer og kratlignende vækst, til mosklædte dale med vandfald og bregner. Dartmoor er en sjov blanding af landlig idyl og vild uberørt natur.

Et højdepunkt til hver dag 
Fra de omkring 365 granittoppe, kaldet tors,som fx Haytor Rocks, Hound Tor og Dartmoors højeste punkt, High Wilhayes (621 meter) kan du betragte det rå hedelandskab folde sig ud. Når de jævnlige tågebanker flyder ind over heden indhylles området i mystik; noget, der har inspireret mange legender og spøgelseshistorier. Men også skovene med Becky Falls, Canonteigh Falls og de brusende floder er spændende mål for en familieudflugt, ligesom de mange stencirkler, slotsruiner og bronzealder-bebyggelser kan holde dig beskæftiget en hel dag.

Dartmoors stråtækte drømmebyer

Dartmoors bølgende landskab er strøet med stråtækte huse, små stenkirker og intime kroer, hvor både lokale og turister finder sammen i fortidsstemning og gammelengelsk charme. Et karakteristisk tårn på en smuk 1600-tals kirke stikker op over trækronerne og guider dig til torsdagsmarkedet i Widecombe-in-the-Moor, hvor de lokale sælger alt fra hjemmestrik til landskabsfotografier. En lille klynge af fine stråtækte huse i Buckland-in-the-Moor er som taget ud af et eventyr og Lustleigh, der ofte kaldes for Dartmoors smukkeste landsby, må siges at være modelbyen for engelsk landidyl. Større byer som Ashburton har derimod et udvalg af spisesteder, tea rooms og lokale butikker, der inviterer til eftermiddagsafslapning oven på vandreture og naturoplevelser.

Kort

Vis på kort