Château de Chenonceau i Loiredalen

Oplev slottet skabt af magtfulde kvinder, dekadence og romantiske intriger

Er du ligesom os fascineret af fortidens royale magtspil, intriger og femme fatales? Så skal du besøge Château de Chennonceau ved floden Cher, der ligger godt 30 kilometer fra byen Tours i Loiredalen. At træde ind på slottet er at træde ind i en historie om royal erotik og romantiske eskapader; det er historien om to magtfulde kvinder og rivalinder, dronningen Catherine de Medici og elskerinden Diane de Poiters, der begge kæmpede om kongens gunst. Det er deres fortælling, der gør slottet til et mustsee, når du er på kør-selv-ferie i Loiredalen.

Historien om en magtfuld Femme Fatale

Det lille, yndige slot med sine to overdådige haver, elegante sale og smukke gallerier ligner et idyllisk eventyrslot. Ja, en romantisk prinsessedrøm. Men lad dig ikke narre. Den virkelige historie om slottet er, på bedste fransk manér, noget mere saftig. I 1500-tallet var det nemlig genstand for et jalousidrama mellem Dronning Catherine af Medici og kongens elskerinde Diane de Poiters.

Diane de Poiters var en formidabel kvinde på sin tid (1499 - 1566). Hun var et modeikon, veluddannet og en sjælden skønhed. Som elskerinde først til Kong Francois 1. og senere til hans søn Henri 2., fik hun en uhyre magtfuld position i det franske kongehus.

Henri 2. mødte Diane de Poiters i en alder af blot 12 år, men blev både fascineret og betaget af den smukke og godt 20 år ældre kvinde. Som 19-årig indlod han derfor en passioneret affære med Diane ved siden af sit ægteskab med den fromme og konservative Catherine de Medici af Firenze. Diane levede og holdt hof som dronning i alle henseender, uagtet den manglende titel, mens den rigtige dronning, Catherine, måtte kæmpe for kongens opmærksomhed.

I fodsporene på de to Rivalinder

Henri installerede Diane på Château de Chenonceau, hvor hun levede overdådigt. Men da kongen døde i 1559 fik Catherine imidlertid nok af elskerinden og krævede slottet og alle kronjuvelerne, som Henri havde foræret sin yndling, tilbage. Diane måtte forlade sit elskede slot og blev i stedet installeret på det fort-lignende Château de Chaumont.

De to kvinders rivalisering har også sat sit tydelige præg på slottet. Under sin tid forlængede Diane slottet bagud med en bro over floden og anlagde en overdådig 12.000 m2 stor farverig og symmetrisk have til venstre for indgangen. Da Catherine tog slottet tilbage byggede hun demonstrativt to etager oven på broen og anlagde en mere vilter og grøn have på 5.500 m2 modsat Dianes. Kontrasterne er spændende og virker som et ret sjovt indblik i de to kvinder.

Broen fungerer i dag som et galleri, hvor du netop kan lære meget mere om de to kvinder og det fascinerende trekantsdrama. Og køber du audioguiden med, får du meget mere at høre om tiden, slottet og haverne generelt. Fx var staldene i brug som felthospital under krigen, hvilket du også kan opleve på en udstilling.


"Der findes også urtehaver og en mindre dyrepark med heste, æsler og geder, så der også er noget for børn. I kan også nyde jeres medbragte mad i det idylliske picnic-område eller købe lidt frokost i deres Crêperie"

- Kenneth, Rejsespecialist i Vejle


Kort

Vis på kort