Da Vinci historie på Château Amboise

Gå i Leonardo da Vincis fodspor på Château Amboise

Château Amboise i Loire-dalen er et enestående bygningsværk, som er bygget i flot renæssancestil. Når du kommer til byen Amboise, vil du med garanti få øje på slottet som noget af det første. Slottet hæver sig højt over Loire-floden og bliver af mange betragtet som en juvel i Loire-området.

Slottet blev bygget på fundamentet af en gammel fæstning, og dets høje beliggenhed med udsigt over Loire gav et solidt forsvarsværk mod enhver indtrængende. I midten af 1400-tallet, efter dets ejer, Louis d'Amboise, var involveret i et plot mod monarkiet, blev Slottet beslaglagt af Charles VII . Senere blev Louise d'Ajmboise benådet men slottet forblev i hænderne på kongen.

I slutningen af det femtende århundrede, efter hans ægteskab med Anne af Bretagne, besluttede Charles VIII at gøre det gamle slot til et luksuriøst palads. Kort efter arbejdet var afsluttet, døde kongen på selve slottet – ikke i et forsvar af sit kongerige – men ved at støde hovedet på en af de mange lave døråbninger!

Ankomsten af årtusindets geni

I løbet af efteråret 1516 passerede en konvoj over Amboises vold overvåget af en forbløffet skare. De lokale observerede en hvidskægget, gammel mand, komme ridende på et muldyr mod byen. I hans vogn havde han et væld af kister, som var fulde af bøger, pergamenter og andre forskellige genstande, blandt andet et portræt af en ung dame, hvis mystiske smil fortsætter med at fascinere verden i dag – nemlig 'Mona Lisa'.

Du kender godt denne gamle mand; han er Leonardo da Vinci! I en alder af 64 år accepterede han en invitation fra kong Francois I og skulle være kongens foretrukne maler, ingeniør og arkitekt. I sin tid i Amboise arbejdede Leonardo på flere store projekter og blev ofte besøgt af kongen og andre højtstående personer. Desværre afgik Leonardo ved døden på det nærtliggende slot, Clos-Lucé Slot, den 2. maj 1519. Efterfølgende sørgede Francois I over sin kære ven, og afholdt en meget rørende og stor begravelse for det italienske geni.

Anbefalet af Kenneth, Rejsespecialist

Af de mange oplevelser jeg har fået, må mine favoritdestinationer være Australien, New Zealand og Island. De 3 lande byder på et sammensurium af naturlige seværdigheder – alt fra høje bjerge, lange hvide sandstrande, gletsjere, aktive vulkaner, storslåede gejsere, regnskove, brusende floder til et enestående og unikt dyreliv. Det opleves bedst på en kør-selv-ferie, da man har friheden til at forfølge den ultimative rejsedrøm. Det kan være i et motorhome, på motorcykel eller i bil. Man er ikke tvunget til at tage den lige vej – men har muligheden for at tage en omvej, smutvej eller bagvej.

Kort

Vis på kort