Oldtidsfolket Etruskerne

Italien før Romerriget

Mellem Rom og Milano, dér, hvor romerne i århundrederne før vores tidsregning udbredte deres rige mod nord, boede oldtidsfolket etruskerne. Fra ca. 800-300 fvt. byggede dette dygtige samfund både veje og huse med kloaksystemer, lavede de smukkeste metalsmykker og handlede med store dele af Middelhavsområdet. I tuf-klipperne under jorden udhuggede de huler og gangsystemer, der tjente til opbevaring af vin og korn og som sikkerhed for indbyggerne. Er du på kør-selv-ferie eller rundrejse i Toscana og Umbrien, vil du i de gamle byer opleve masser af etruskiske ruiner, nekropolisser og kunstskatte.

Et moderne folkefærd

Etruskerne var på mange måder et moderne oldtidsfolk. De var driftige og innovative og mange af de opfindelser, som akvædukter, kloakker og moderne byplanlægning, som vi ofte giver romerne æren for, er faktisk etruskernes fortjeneste. Af deres samtidige nabosamfund blev de dog anset for at være decideret umoralske, da der var stor lighed mellem kønnene. Mænd og kvinder spiste ved samme bord, blev agtet nogenlunde ligeværdigt og kvinder måtte endda drikke vin. Derfor blev kvinderne opfattede som drukfældige, forfængelige og løse på tråden.

Frisindede folk med hang til livets goder

Etruskerne var et rigt folkefærd. De var handelsfolk, dygtige håndværkere og Italiens frodige jorde var gavmilde. Netop derfor levede etruskerne tilsyneladende et liv i sus og dus. De var efter sigende livsnydere i overflod. Tilsyneladende blev det netop denne henslængte, grænsende til dekadente livsstil, der var årsagen til deres undergang. De var simpelthen ikke i stand til at modstå presset, da både den galliske og romerske hær kom marcherende. Både romere og græker overtog senere hen mange etruskiske sæder og skikke, men én ting var de enige om ikke at adoptere – etruskernes amoralske tradition med, at kvinderne både drak vin og spiste med ved bordet!

Kort

Vis på kort