Ponte Vecchio i Firenze

Den mest fotogene bro i verden...

Start din ”livsnyderdag” i 1500-tallet på Ponte Vecchio over floden Arno. Denne usædvanlige bro, der blev bygget i 1345, er næsten en lille bydel i sig selv. Ponte Vecchio har ikke ændret sig meget siden den blev bygget, og på din Firenze-ferie vil du da også opleve, at der er en helt særlig stemning på og omkring broen.

Ponte Vecchio, eller Den gamle Bro, er nok den meste berømte bro over floden Arno i renæssancebyen Firenze. Her mødes både turister og lokale for at tage fine selfies og broen er da også billedskøn med sine små udhængende huse i pastelfarver og særdeles fotogen fra flere vinkler. Især ved solnedgang ser man masser af kærestepar og familier tage billeder med broen som baggrund.

Bankerot på broen

Det siges at udtrykket 'bankerot' stammer fra Ponte Vecchio i Firenze. Hver handlende havde et bord til varerne, og når en handlende ikke kunne betale sin gæld, blev hans bord (banco) smadret af soldater (rotto), kaldet 'bancorotto', hvorefter han ikke længere kunne drive virksomhed på broen. Der har nemlig altid været drevet handel på broen. Oprindeligt var her både slagtere, garvere og smede, men de brugte floden som affaldsplads, så allerede fra 1593 blev det dem forbudt at handle på broen. Værkstederne som ligger langs broen - og mange steder er bygget ud over broens sider - blev i stedet udlejet til guldsmede, som den dag i dag har sine fine butikker på Ponte Vecchio.

En voldsom historie

Broen Ponte Vecchio var først en træbro, sandsynligvis bygget omkring år 50, da den romerske by Florentia lå her. Flere gange blev broen ødelagt ved oversvømmelser, men i 1178 fik broen sin nuværende placering. Men endnu en gang blev broen smadret af oversvømmelser, så den nuværende bro kom først til i 1345, og blev bygget af solide sten, hvor de to kraftige piller, som broens 3 buer hviler på, er forstærket både for og bag så stenpillerne nærmest er bådformede.

Her havde håndværkere, garvere og slagtere før i tiden deres værksteder og forretninger, men i 1500-tallet blev de forvist p.g.a. lugt og larm, og lokalerne blev overtaget af guldsmede, og de (ikke helt de samme) er der endnu, hvor du kan købe alle former for smykker, fra billigt juks til antikke kostbarheder.

Rådhus, kunst og kannibal

Når du fra Bargello krydser over Piazza di San Firenze, kommer du kort tid efter til Piazza della Signoria. Det er her du under åben himmel kan nyde én af de to kopier af Michelangelos David samt et mylder af andre smukke statuer.

Men det er også her du finder Palazzo Vecchio. Udover at fungere som Firenzes rådhus, er Palazzo Vecchio også åbent for gæster. Her kan du på rundvisningerne opleve de smukke sale fyldt med renæssancekunst. (Og ja, det var her Hannibal Lecter smed politiinspektør Pazzi ud fra balkonen).

Også et fantastisk udsigtspunkt

Og ved du hvad? Som om det ikke var nok at broen byder på en unik stemning med ekko fra 1500-tallet, så udgør broen også et fantastisk udsigtspunkt. Nyd det prægtige panorama over floden Fiume Arno i den vestlige bymidte.


"At spadsere over Ponte Vecchio og i områderne omkring broen er oplagt til at nyde en is eller to."

- Mette, rejsespecialist i Lyngby

Kort

Vis på kort