Rejser til Split

Split – fængslende og stemningsfyldt

Rejser du til Split i Kroatien, bliver du modtaget af en overraskende stemningsfyldt by med utallige seværdigheder. Det er specielt den gamle bymidte, Diocletians Palads, der gør Split til noget helt specielt. Det er som at vandre rundt i et stort museum med masser af liv. Langs havnepromenaden ligger stribevis af cafeer og restauranter, hvor du kan se på menneskemyldret fra morgen til aften. Mange bliver så begejstrede for Split, at det planlagte ophold ofte bliver forlænget med en ekstra dag.

Rejser du til Split, har du et godt udgangspunkt til Istrien og Dalmatien med den Dalmatiske skærgård, hvor billedskønne strande og storslåede naturoplevelser venter på dig. Lejer du en bil, kan du tage på kør-selv-ferie fra Split og opleve den helt fantastiske smukke kyststrækning, uanset om du kører nord- eller sydpå.

Inspiration

Vis på kort

Oplevelser i Split

Splits havnepromenade - populær for lokale og rejsende

Uden for paladset finder du den skønne havnepromenade i Split. Der ligger cafeer og restauranter på stribe og kæmper om din opmærksomhed. Du kan også nøjes med at købe noget at drikke fra en kiosk og sidde på en af de mange bænke under de svajende palmer.

Der er et konstant mylder af både lokale og andre rejsende fra hele verden. Om aftenen stiger stemningen et par grader, når gadebelysningen tændes, små boder stilles op og musikere dukker op og optræder. I havnen ligger færgerne side om side og bringer rejsende ud til de mange smukke øer i skærgården.

Diocletians Palads – et levende museum midt i Split

Højdepunktet i Split er uden sidestykke Diocletians Palads, der stadig er Splits centrum. Det er som at vandre rundt i et stort levende museum. Paladset går helt tilbage til det 3. årh., hvor romerne gjorde deres indtog i byen. Der er flere små gader og 4 porte, der fører dig ind i paladset.

Uden for den østlige port - også kaldet Sølvporten, er der et konstant leben med en stor farverig markedsplads, hvor der sælges alt fra frugt og grønt til tøj og diverse souvenir. Når du kommer ind ad porten og de høje bymure, kan du evt. starte med pladsen foran kirken (Peristylet). Der kan du nyde en kop kaffe på Luxor Café.

Derefter kan du tage en tur op i klokketårnet, hvorfra du har en fantastisk panoramaudsigt ud over Split. Herefter skal du egentlig bare lade dig lægge bykortet væk og lade tilfældighederne råde.

Du kommer gennem snævre gader, hvor vasketøj i alle regnbuens farver hænger til tørre. Små specialbutikker lokker med lokale varer og de kendte mærkevare. Over alt ligger der en lille cafe eller restaurant, hvis du skulle trænge til noget at skylle alle indtrykkene ned med.

En tur på strande tæt på Split

Trænger du til at solbade og måske få en dukkert i Adriaterhavet, skal du bare bevæge dig ca. 15 min. østpå fra Split. Efter du har passeret adskillige færger og den store busholdeplads, kommer du til Bačvice. Det er Splits populæreste strand med et stort underholdningscenter og et herligt natteliv.

Shopping i Split

Skal du ud og shoppe, ligger der mange spændende butikker i Diocletians Palads. Splits store shoppinggade er Marmontova. Den ligger lige uden for paladset. Der finder du alle mærkevarebutikkerne, adskilt med en cafe eller restaurant, hvis du trænger til en pause. Midt på gaden ligger der et stort farverigt fiskemarked, hvor der fra morgenstunden handles på livet løs.

 

Udflugter fra Split

Porten til den dalmatiske skærgård

Er du taget til Kroatien for at tage på ø-hop i den dalmatiske skærgård, er Split det perfekte udgangspunkt. Fra Split afgår der utallige færger til de mange øer, hvor der venter mange skønne naturoplevelser. Øerne Brač og Hvar er nogle af de populæreste:

Brač

Øen er mest kendt for Kroatiens mest berømte og fotograferede strand, Zlatni rat. Den ligger på den sydlige del af øen, tæt på den lille by, Bol. Færgerne sejler til øens største by, Supetar. En rigtig hyggelig by, hvor de kridhvide huse, palmetræer, appelsinlunde og smukke blomster bidrager til en herlig middelhavsstemning.

Hvar

Øen er blevet kåret til en af verdens 10 smukkeste. Hovedattraktionen på den måske mest solrige adriaterhavsø, er Hvar by. En sand perle omgivet af en gammel bymur og med en idyllisk havn. En kort sejltur fra Hvar By, bringer dig til Pakleni øerne, hvor du kan solbade på en af de mange strande og tage en dukkert når det bliver for varmt.

Trogir – Kroatiens lille perle

Holder du af gamle middelalderbyer, vil du elske Trogir. Byen ligger kun 25 km vest for Split. Det er en lille perle, der er kommet på UNESCOs World Heritage liste. Byen ligger på en lille ø mellem fastlandet og den noget større ø, Čiovo.

Hele bykernen er fodgængerområde. Gå en tur rundt i byen gennem de smalle gader. Du får konstant øje på små detaljer og interessante seværdigheder.

Husk at kigge op for der flagre det farverige vasketøj til tørre mellem de gamle huse. Trænger du til en pause, er der flere spisesteder og cafeer i byen og ved havnepromenaden, hvor udflugtsskibene lægger til. Der er et herligt leben.

Ved indgangen til byen ligger der et marked, hvor du kan se de lokale og rejsende handle. Der er alt fra frugt og grønt, kød, fisk, blomster, tøj og selvfølgelig souvenir.

Kontakt