4 fordomme om at rejse i autocamper i New Zealand

... Som du vil fortryde, at du lyttede til

Måske har du en forestilling om, at det er besværligt, dyrt eller ukomfortabelt at være på kør-selv-ferie i autocamper. Men er det nu også det? Fotograf Andreas Houmann og hans hustru Louise kørte i februar 2019 New Zealand tynd i et Maui autocamper, og deres dom var klar: "Det allerbedste ved en autocamper er at have friheden til at gøre præcis det du vil, når du vil." Men der også mange ting at tage stilling til, inden du tager af sted. Vi har derfor snakket med Andreas om de fordomme og bekymringer, de havde inden rejsen, og om de viste sig at holde stik.

Er du nysgerrig på, hvordan Andreas og Louise oplevede at være på kør-selv-ferie i autocamper, så læs mere om deres tur her.

4 fordomme om autocamper

1. Det er for svært at køre rundt i New Zealand med en autocamper


"At det skulle være svært at køre rundt med en autocamper var én af de ting, jeg havde hørt mange bekymre sig om - og det var også noget, vi selv var lidt spændte på at finde ud af. Men efter at have prøvet det, må jeg sige, at jeg er meget uenig i at det er en udfordring.

Der er ganske få motorveje i New Zealand, men standarden af deres hovedveje var meget højere, end jeg havde forventet. Og når du kører i bjergene, er der et skilt ved hvert sving, der fortæller hvilken hastighed, du bør køre rundt i svinget med. Det var ekstremt dejligt og gjorde det meget nemt at køre selv på snoede og stejle bjergveje. Jeg vænnede mig også ret hurtigt til størrelsen af autocamperen, så alt i alt, var der ingen problemer i det."

2. Det er for trangt og ukomfortabelt at bo i autocamper


"Altså, det hele kommer selvfølgelig an på, hvor mange mennesker og hvor stort en autocamper, du har valgt. Men jeg synes bare, at det var virkelig hyggeligt og rart. Plus det er begrænset, hvor meget tid, du egentligt bruger inde i autocamperen. Det lækre er jo netop, at du kan spise udenfor og nyde udsigten om aftenen. Du føler virkelig, at du kommer helt tæt på naturen. Lidt ligesom når du er på telttur. Men så går du bare ind og sove i en rigtig og behagelig seng bagefter."

3. Det er svært at finde overnatning på campingpladserne


"Vi besøgte New Zealand lige i højsæsonen, og vi havde stort set ingen problem med at finde overnatning. Nordpå tæt på Auckland var faktisk det eneste sted, hvor vi måtte køre 20 min. længere væk fra vores ønskede destination, da alt var booket i weekenden. Men ellers kan du faktisk bare booke det undervejs på turen - sådan et par dage i forvejen - så du ikke er bundet af en bestemt rute. Det er også en god idé at kigge efter Freedom Camps. Det er nemlig gratis campingpladser og selv der er fælles faciliteterne stadig i ret god kvalitet. Det er dog altid en god idé at booke de mest populære campingpladser, fx i nationalparkerne, i forvejen."

4. Det er for dyrt at tage på kør-selv-ferie i autocamper i New Zealand


"Selvfølgelig koster det mere at rejse i autocamper, end at rejse rundt i et telt. Men man skal huske på, at man mange steder kan overnatte på gratis campingpladser (kaldet freedom camps red.) og på den måde spare penge. Hvis du vil leje en bil og bo på hotel hver nat, så tror jeg cirka det vil komme til at koste det samme. Dog er det vigtigt at være ude i god tid, når autocamperen skal bookes, og ofte kan man få early-bird-rabatter. Jo tidligere du booker, desto billigere bliver det altså."


"Mit bedste tip, når du skal på autocamper-ferie, er at lade være med at booke alt hjemmefra. Så kan du nemlig køre efter vejrudsigten. På den måde fik vi i hvert fald rigtigt mange dage med superfint vejr"

- Andreas Houmann, selvstændig fotograf i København