Guimarães - nationens vugge

Kampen mod maurerne

Det emmer af historie i det nordlige Portugals mange byer, men den mest betydningsfulde af dem alle er givet Guimãres, der er kendt som ”nationens vugge”. Det var herfra landets første konge, Alfonso Henriques, i 1100-tallet indledte kampen mod maurerne.

Byen har en enestående samling historiske bygninger, fine, gamle, pastelfarvede huse, der omkranser byens torve og byens vartegn den store fæstning Castelo de Guimarães, der regnes for en af Portugals største seværdigheder.

En af Guimarães’ store attraktioner er paladset Paço dos Duques de Bragança, der blev bygget i 1400-tallet af Dom Afonso. I det 20. århundrede er paladset blevet restaureret, og det står nu hen i så flot stand, at Portugals præsident bruger det som residens

Besøger I det tidligere kloster Nossa Senhora da Oliveira – der nu er indrettet som museum – kan I se eksempler på religiøs kunst op gennem historien. Der er også en udstilling, der viser den uniform Dom João havde på i slaget om Aljubarrota i 1385, hvor Portugals uafhængighed dom nation endelig blev stadfæstet.

UNESCO verdensarv

Guimarães har formået at bevare sin historiske arv ved at holde vigtige bygninger i god stand. Et faktum der utvivlsomt har medvirket til at få byen anerkendt som UNESCO Verdensarv.

Guimarães centrum er så gennemført vedligeholdt, at I som besøgende kan føle jer hensat i en helt anden tid. En tur gennem det gamle, centrale kvarter i Guimarães på gaden Rua de Santa Maria tager jer bogstaveligt talt tilbage i historien, så I får en fornemmelse af de gamle Portugal. Langs gaden ligger gamle butikker, og den er flankeret af flotte facader og statuer af berømte portugisere.

Kort

Vis på kort