Monsanto - en by i granit

"Øen i himlen"

25 kilometer fra den spanske grænse ligger den portugisiske bjerglandsby Monsanto. Byen ligger på bjergsiden af bjerget Monsanto. Monsanto har en lang og imponerende historie der strækker sig over mange årtusinder. Byen har været befolket siden forhistorisk tid og har haft mange forskellige besættelses magter igennem tiden.

Monsanto har med sit forsvarsværk og høje placering haft en strategisk stærk plads i det portugisiske forsvar. Byen har fået øgenavnet `øen i himlen´, da man på en overskyet dag kun lige kan skimte byen fra bunden af bjerget. Byen har et stejlt og bakket terræn, så du skal pakke et par vandrestøvler eller gode gummisko til besøget.

På din tur rundt i byen kan du se hvordan husene meget imponerende er bygget omkring og mellem granitstenene der stikker ud fra bjerget. Det er ikke til at tage fejl af, byen oser af autentisk portugisisk charme. Du kan være heldig at spotte en ældre Monsanto kvinde der laver traditionelle marafonas dukker, der angiveligt har beskyttende kræfter.

værd at se

Monsanto borg
På bjergtoppen ligger ruinerne fra Monsanto middelalderborg. Borgen blev opført i 1100-tallet og har haft en vigtig rolle for området. Her har man kunne se fjender komme langvejs fra og forberede byen på konflikt. Borgen har både en indre og ydre borgmur der har forstærket borgens forsvar og sikret borgen mod fjender. Både borgen og borgmurene er hugget ind i granit og bygget med sten fra området. Du skal snører de praktiske sko når du skal på opdagelse i ruinerne. Turen op til borgen er 1 kilometer lang og forholdsvis stejl. Turen er det hele værd når du ankommer til middelalder borgen. Det er et imponerende syn der møder dig når du vender dig om på stien og spejder ud over dalen. Fra ruinerne på toppen af bjerget kan du se helt til Serra da Estrela, Portugals højeste bjerg.

St. Salvador kirke
Når du har været en tur oppe og udforske borgruinerne, skal du tage en tur ned til St. Salvador kirken. Kirken ligger hyggeligt placeret på et gadehjørne i den centrale del af byen. Kirken er bygget af sten og passer perfekt ind blandt de omkring liggende huse. Indgangspartiet har en smuk rundet stenbue med indgraveringen `San Salvador´, hvilket er et symbol på hvem til kirken er skænket. Over indgangspartiet på forsiden af kirken er der placeret et smukt og elegant vindue formet som en rose. Når du træder ind i kirken, vil det første du ser være den store forgyldte altertavle. Langs væggene er der bygget alkover der ligeledes er udsmykket med små forgyldte altere.

Kort

Vis på kort