Fyrtårnet ved Neist Point på Isle of Skye

Vil du opleve Skyes nok smukkeste panorama?

Forestil dig, at du står og betragter havet, der hamrer vildt mod de stejle sider på en lang klippetange, der stikker ud fra fastlandet som en hale. For enden af klipperne kan du skimte et hvidt fyrtårn, der står helt ensomt i det øde landskab. Sådan et sceneri møder dig ved Neist Point - det vestligste punkt på den skotske ø, Isle of Skye. Landskabet her er mildt sagt dramatisk, men også vanvittigt smukt.

Det kan være svært at vælge, hvilken af Skyes mange naturseværdigheder, der er den mest betagende, men Neist Point må siges at være en stærk kandidat. 

Inspiration

Se lyset ved øens vestligste punkt

Det lillebitte skur og parkeringspladsen er det eneste, der indikerer, at du er kommet frem til en turistattraktion - ovenikøbet én af Isle of Skyes helt store! Neist Point er det skotske fastlands vestligste punkt, og selvom du måske ikke ser det med det samme, er det et af de steder, der er med til at gøre Isle of Skye til enhver hobbyfotografs store drøm. 

Fra den smalle parkeringsplads er der ikke langt til kanten af klippen. Herfra du kan se den bakkede klippetange, der stikker ud fra kysten, og gør havet oprørt. Ved første øjekast virker landskabet bare råt og øde. Kysten er helt uberørt, så langt du kan se til begge sider, og det eneste, du hører er den bragende blæst, der flår aggressivt i både havet og dit tøj. 

Find vej til de store motiver

En 2,2 kilometer lang betonsti leder over klippetangen ned til fyrtårnet, der gemmer sig et sted bag græsplateauet. Men i stedet for at følge efter de andre besøgende ned ad den stejle sti, bør du dreje til højre ved skuret og følge kanten af kysten. Du skal ikke gå mange hundrede meter, før du opdager, hvorfor Neist Point er et af de mest fotograferede steder på øen.

Det hvide fyrtårn fra 1909 kommer til syne langt ude på spidsen af den knudrede tange. Med sin placering på kanten 43 meter over havets overfalde kan det efter sigende lyse hele 16 sømil op. På trods af sin beskedne størrelse virker det hvide fyrtårn utroligt markant i det øde landskab. Panoramaet herfra er helt vidunderligt! Især hvis du rammer en solrig eftermiddag, når klippesiderne og fyrtårnet forgyldes af det lave lys.

Se fyrtårnet fra flere vinkler

Når du har fået det ikoniske billede, skal du dog alligevel tage turen ned til fyrtårnet. Turen er fin, men bliver ganske stejlt til tider, så det kan anbefales at tage nogle gode pauser undervejs. Hvis du ikke lider af højdeskæk, så kan du tage en afstikker op ad det stejle græsplateau, hvorfra du kan opleve hele herligheden fra fuglenes perspektiv. Og går du til venstre for fyrtårnet, så kan du få et genialt billede af den hvide bygning med stejlt fald til havet. Fra fyrtårnet er det også oplagt at spejde efter både hvaler og delfiner, der nogle gange lægger vejen forbi.


"PÅ vejen mod Neist Point kommer du forbi byen Colbost. Her ligger en lille hytte med tre skorstene, der gemmer på den berømte restaurant The Three Chimneys. Hvis du vil forkæle dig selv, så skal du stoppe der og få en gourmetoplevelse i særklasse"

- Ditte, rejsespecialist i Lyngby


 

Kort

Vis på kort