Rejser til Port Elizabeth

Port Elizabeth er fuld af udflugtsmuligheder

Port Elizabeth er Sydafrikas femtestørste by og centrum for et stort industrielt opland, hvor der ikke mindst produceres biler. Bortset fra stranden er byen ikke voldsom interessant. Derimod ligger den godt som udgangspunkt for en række fine udflugter til nabobyer inde i landet og langs kysten, der byder på alt fra kunst og surfing til safariparker med masser af elefanter og en række andre vilde dyr.

rejseformer

inspiration

Vis på kort

Port Elizabeth

Nelson Mandela Bay

Port Elizabeth ligger smukt på en stejl skråning ved Algoa-bugten, nu omdøbt til Nelson Mandela Bugten, fordi Nelson Mandela blev født i denne provins – Eastern Cape – godt nok nogle hundrede kilometer mod øst i Transkei. Men det gør ikke noget. Samtidig ærer byen deres frihedshelt og forbillede under kampen mod apartheid. Det var også her aktivisten Steve Biko levede og blev tortureret ihjel af politiet. I det hele taget har befolkningen i Eastern Cape altid været stærkt politisk aktiv. Det gør en tur til en af de sorte townships til en helt speciel oplevelse, især hvis du er politisk interesseret.

Fort Frederick

Byen blev grundlagt af englænderne i 1799, hvilket byens gamle fæstning, Fort Frederick, vidner om. Både byen og hele området er præget af engelske indvandrere. Daværende guvernør Rufane Donkin opkaldte byen efter sin afdøde kone, Elizabeth. En lille pyramide i centrum er bygget til hendes ære.

Settler's Park

Byens åndehul. Opkaldt efter de engelske bosætterne, settlerne. Ellers er der et fint akvarium, Bayworld, med lille afdeling for børn, hvor der dagligt er optræden af såvel delfiner som sæler. Port Elizabeth har også fornemme kunstmuseer (Metropolitan Art Museum) og smukke victorianske gader (Uppel Hill). South End Museum trækker tiden tilbage til apartheid, hvor bulldozerne også her blev sat ind mod de lokale (sorte) beboere.

 

Udflugter fra Port Elizabeth

Addo Elephant Park

Addo Elephant Park er en statsejet nationalpark med sin egen, afslappede stemning. Oprettet 1931 for at redde den specielle Cape-elefant fra udryddelse. Dengang var der kun 11 tilbage. Nu er der over 400. Parken har også løver, flodheste, bøfler, leoparder, antiloper og masser af fugle. Parken er under udvidelse. Meningen er, at den skal nå kysten og bl.a. omfatte øer med pingvinkolonier. Kommer du i bil, kan du selv køre rundt og dermed bestemme tid og tempo. Overnatning i hytter. Fin lille restaurant under overvågning af et udstoppet elefanthoved.

Shamwari

Fornemt privatejet dyrepark ca. 65 km fra Port Elizabeth ad hovedvej N2 mod Grahamstown. Her finder du De Fem Store: Løve, leopard, elefant, næsehorn og bøffel. Også mulighed for dagsudflugter, vandreture og besøg i lokale landsbyer. Al transport inde i parkerne sker i firehjulstrukne safaribiler. Flere veludstyrede og luksuriøse lodges.

Grahamstown

Noget af det mest engelske, du finder uden for England. En by, der er løftet op og flyttet fra et kontinent til et andet. Dog med tydelig afrikansk indflydelse. En gang om året eksploderer byen i en kulturfestival, hvor alt af betydning inden for kunst, film, teater, musik og dans sætter byen på den anden ende. Ellers handler det om det fornemme Rhodes Universitet, og hvis du er til settlernes historie: Historisk Museum.

Cradock

Lille stationsby på ruten fra Port Elizabeth til Johannesburg. Her boede socialisten og feministen Olive Schreiner, forfatter og kvindeforkæmper. Fint lille museum. Her ligger også et af de skæggeste hoteller i Sydafrika: Die Tuishuis. 25 huse fra 1800-tallet er blevet restaureret og forsynet med oprindeligt indbo. Hotellet er et museum i sig selv. Henne på hjørnet i Hotel Victoria, laver de endda god mad. En udflugt værd i sig selv. Enten fra Port Elizabeth eller som stop-over, hvis du er på vej til eller fra Johannesburg.

Bjergzebraer

Mountain Zebra National Park rummer en god del af de specielle bjergzebraer, hvis tydeligste kendetegn er, at de mangler den lysegrå stribe, som Burchell’s zebra har. Overnatter du i den lille park uden for Cradock, så prøv at få komme til at bo i Doornhoek Guest Cottage, et gammelt victoriansk landhus fra 1836 – midt i parken.

New Bethesda

Sådan så det altså ud, da de hvide havde magten og ikke delte den med nogen. Landsbyen står som dengang, stort set uden ændringer med gamle huse og vejskilte. Her samles de mere boheme-orienterede kunstnere. Her boede den excentriske glaskunster Helen Martin. Hendes hjem, Owl House, er et museum, udstyret med alle hendes mærkværdige skulpturer, ikke mindst ugler og kameler, og med glasstøv som tapet. Da Helen Martin blev blind, begik hun selvmord ved at drikke kaustisk soda.

Jeffrey’s Bay

Surfernes paradis. Både her og i nabobyen St. Francis Bay strømmer surferne til for at opleve verdens bedste bølger. Store konkurrencer hvert år – og der er ikke plads til dig, hvis du ikke på en eller anden måde interesserer dig for at bade, dykke eller surfe. Dødkedelig og ligegyldig uden for sæsonen.

 

Kør videre fra Port Elizabeth

Der er masser af gode muligheder for at tage på spændende dagsturer fra Port Elizabeth eller starte din kør-selv-ferie i Sydafrika. Den nemmeste måde er med en lejebil.

Østpå til Durban

Mod øst går hovedvej N2 gennem de gamle hjemlande kun for sorte, Ciskei og Transkei, og videre til Durban. Snup en afstikker ned til kysten og Port Alfred, en sydafrikansk mini-udgave af Venedig med små kanaler, marina og flod. Sød lille kystby for de rige med fine hoteller og restauranter. Efter East London, en kedelig storby følger Transkei, et af de såkaldt uafhængige hjemlande under apartheid. Her fik de sorte lov til at passe sig selv. Problemet er fortsat, at jorden er ufrugtbar og befolknings-tætheden høj. Men der er hyggelige landsbyer og ikke mindst billige lodger og hostels langs kysten.

Vestpå mod Cape Town

Mod vest går der ikke mange kilometer, før du er på Garden Route. Det første, du når til, er den specielle nationalpark langs kysten, Tsitsikamma, med dens bjergrige kyst, små floder og lækre vandreruter. Men også bjergene inde bagved er værd at lægge mærke til. Igen maser naturen sig på med skove, floder og dybe dale. Prøv eventuelt et bungee jump ved Bloukrans River. Det er ifølge Guiness Rekordbog, verdens højeste bungee jump på hele 216 meter. God fornøjelse. Når du er kommet til dig selv igen, fortsætter vejen mod Cape Town.

Nordpå mod Johannesburg

N10 går nordpå mod Johannesburg og undervejs rammer du N1 ved Colesberg. På vejen passerer du Cradock og Mountain Zebra National Park.

kontakt