Det skæve tårn i Lüneburg

... og andre højdepunkter

Selv om Lüneburg er en by mest i øjenhøjde, er den alligevel fyldt med højdepunkter. Fra det gamle vandtårn er der en fantastisk udsigt over byen fra udsigtsplatformen i 56 meters højde; og i juletiden finder man her en af Tysklands største adventskranse, der stråler fra toppen af tårnet.

Ikke kun Pisa men også Lüneburg kan prale af et skævt tårn, nemlig det 108 meter høje kirketårn til St. Johannis-kirken, der hælder 2 over meter. Ifølge legenden kastede bygmesteren sig ud fra tårnet af bar skam, men i det samme kom et hølæs forbi, så han landede blødt og behageligt. For at fejre sit held tog han på kroen og drak sig fuld, faldt ned fra en bænk og brækkede halsen.

Rådhustårnet kræver også sin plads i byen. Fra sin centrale placering i centrum signalerer tårnet og resten af rådhuset Lüneburgs rigdom fra hansetiden. Klokkespillet i tårnet er lavet af det berømte Meissen-porcelæn, og inde i rådhuset vidner de smukke træsnit og vægmalerier i Rådssalen om de mange sydemestre (Sülfmeister) fra de ca. 40 familier, der i århundreder havde monopol på at være borgmestre i hansebyen.

Fans af tysk litteratur kender sikkert Heinrich Heine. Han skrev nogle af sine mere romantiske digte i huset på Am Ochsenmarkt, lige ved siden af rådhuset.

Kort

Vis på kort