Fæstningen Wartburg i Eisenach

Gå på opdagelse i mere end 1.000 års historie

Næsten uanset hvorfra du kommer kørende mod den lille by Eisenach ser du fæstningen Wartburg tårne sig op over byens tage. Slottet med sine kridhvide bindingsværksmure og det firkantede tårn er nok Thüringens mest berømte vartegn. Besøger du Eisenach på din din kør-selv-ferie i Thüringen, skal du ikke snyde dig selv for at gå på oplevelse i fæstningens korridorer, der gemmer på mere end 1.000 års historier om sagnomspundne sangkonkurrencer, hellige kvinder og reformationens mænd.

Middelalderens x-faktor

Det cirka 1.000 år gamle Wartburg har oplevet mange store begivenheder i tysk historie og har da også været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1999. I middelalderen var det, efter sigende, skueplads for de legendariske Sängerkriege. Med et glimt i øjet kan man kalde det for datidens X-faktor, hvor trubadurer dystede i prisende sange om de royale. Netop historierne omkring sanger-digteren "Tannhäuser" inspirerede senere Richard Wagner til sin berømte opera. På borgen kan du opleve en stor fresko, der levende viser konkurrencen.

Inspiration

Bagernes helgeninde og reformatoren

En anden spændende historie, der venter på Wartburg, er historien om Den Hellige Elizabeth. Hun kom til Eisenach fra det ungarske hof som blot fireårig og blev forlovet med sin kommende mand, Landgraf Ludwig. Hun døde allerede som 24-årig, men var i sit liv godheden selv, så fire år efter sin død blev hun helgenkåret og er i dag skytshelgen for bagerne. Hendes livshistorie er fortalt i billeder i Elizabeth-værelserne på en storslået vægmosaik.

Også Martin Luthers historie fletter sig sammen med Wartburg. I det 16. århundrede tilbragte reformatoren flere måneder i beskyttelsesforvaring på borgen, og du kan besøge hans kammer, hvor han også begyndte at oversætte Bibelen til tysk. Det er i dag et af de vigtigste levn fra reformationens tid. Vil du høre mere om Luther, så skal du også besøge museet Lutherhaus i Eisenach.

For at komme op til slottet skal du køre op til borgens parkeringsplads (p-afgift € 10,-), hvorefter der er ca.15 min. gang op ad bakke. Er det for anstrengende, findes der en shuttlebus op til borgen. Der er daglige rundvisninger på engelsk kl. 08:30 og kl. 13:30.

Ankommer du til Wartburg i en autocamper, så er det tilladt at parkere og overnatte på borgens parkeringsplads. Det koster € 10,- i perioden fra kl. 17 - 08.

Når du besøger slottet, så bør du også tage en tur rundt i Eisenachs gamle bydel med fine bindingsværkshuse og spændende museer.


"Kan I lide at vandre, anbefaler jeg ruten fra villaområdet gennem Dragekløften og Landgrafenschlucht. Her kommer I også over den berømte Rennsteig, vandrestien der løber på ”bjergryggen” gennem Thüringer Wald, og som enhver vandrer bør vandre på mindst én gang"


 

Kort

Vis på kort