Glückstadt

Krig og Sild

Glückstadt er som den eneste by i Slesvig-Holsten grundlagt i 1616 af en konge, nemlig Christian IV, Konge af Danmark og Hertug af Slesvig og Holsten. Og for at skabe en konkurrent til Hamborg og sætte gang i handel og forretningsliv i byen, gav han religionsfrihed til sefardiske jøder, hollandske reformerte, remonstranter og mennonitter samt katolikker. Under trediveårskrigen (1618-1648) var Glückstadt landets eneste fæstningsby, der ikke blev indtaget af de kejserlige og svenske tropper, og i 1648 oprettede Frederik III et regeringskancelli, som fik til huse i Glücksburg. Glückstadt var under dansk kontrol indtil 1863, men blev afstået sammen med resten af Holsten i 1864 efter krigen. Efter annekteringen af ​​preusserne i 1867 udviklede Glückstadt sig til en mere almindelig lille by.

Efter en historisk rundgang i den charmerende by, er det tid til at nyde en af byens absolutte specialiteter, et Matjesbrot. Befolkningen i Glückstadt elsker matjes, så det er ikke overraskende at de holder en hel festival for den originale Glückstadt Matjes hvert år i juni. Matjes er en sild og sæsonen løb oprindeligt fra juni til september, men i dag kan I købe matjes året rundt.

Kvalitetskravene til en Glückstädter Matjes er høje. Hver sild fileteres i hånden og modner naturligt og enzymatisk efter byens traditionelle opskrift, der gør Glückstädter Matjes til en ekstremt sund delikatesse, der er populær i hele Tyskland. Matjes smager nemlig ikke bare godt, men er også ekstremt sund, hvor bl.a. dets omega-3 fedtsyrer stimulerer frigivelsen af ​​lykkehormoner. Glückstädter Matjes er en meget speciel og typisk regional delikatesse, og navnet er nu beskyttet af EU og er medtaget i det europæiske kvalitetsregister med lov til at bære den officielle betegnelse "Beskyttet geografisk betegnelse" (BGB).

Kort

Vis på kort